Lukurauhan päivää vietetään neljättä kertaa – houkuttelevin idea palkitaan 2000 eurolla

Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.

Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja. (Kuva Fotolia)

Kirjasäätiö hakee uudenlaisia konsepteja, joiden avulla voidaan houkutella ihmisiä kirjojen pariin.

LUKEMINEN Kirjaan syventyminen on ihana ajatus, mutta usein se jää haaveeksi. Sunnuntaiksi 11. helmikuuta julistetaan kaikelle kansalle yleinen ja yhtäläinen Lukurauha. Tarkoitus on rauhoittaa koko päivä kirjojen lukemiselle. Luetaan tai kuunnellaan kirjaa, yksin tai yhdessä, kotona tai kylässä, kaikessa rauhassa.

Viime aikoina mediassa on kannettu huolta lukemisen vähenemisestä ja Suomen Kirjasäätiö haluaa Lukurauhan päivällä tarjota ihmisille luvan ottaa reilusti aikaa lukemiselle.  Myös painavia argumentteja lukemisen hyvistä vaikutuksista on mediassa kuultu: muun muassa neurologi ja aivotutkija Markku T. Hyyppä on todennut, että ”lukeminen pidentää elämää enemmän kuin liikunta tai terveellinen ruokavalio”. Tämä antaa parhaan mahdollisen syyn tarttua kirjaan Lukurauhan päivänä.

Suomen Kirjasäätiö julistaa nyt kaikille avoimen kilpailun, jossa haetaan innostavia ideoita ja uudenlaisia konsepteja, joiden avulla houkutella ihmisiä kirjojen pariin. Ideat voivat olla mitä tahansa tapahtumista mobiilisovelluksiin ja lukupiireistä uusiin tapoihin löytää kirjoja. Kilpailu on avoin kaikille: yksityishenkilöille, koululaisille, opettajille, järjestöille, alan ammattilaisille ja amatööreille, osallistua voi yksin tai ryhmänä.

Kilpailu avautuu Lukurauhan päivänä sunnuntaina 11.2. ja jatkuu 30.4. asti. Parhaaksi valittu idea palkitaan 2 000 euron rahapalkinnolla. Sijoille kaksi ja kolme tulleille annetaan 500 euron palkinto. Osallistuneiden joukosta palkittavat ideat valitsee Kirjasäätiön nimeämä kolmijäseninen raati: äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Rasmus Bäckgren, myynti- ja markkinointijohtaja Katja Leino sekä tuottaja Eira Sillanpää.

Lukukuumeen nostattamiseen voi osallistua kertomalla ideasi osoitteessa lukukuume.fi.  Suomen Kirjasäätiö kehottaa myös lukijoita suosittelemaan toisilleen kirjoja sosiaalisessa mediassa Lukurauhan päiväksi tai kertomaan, mitä itse aikovat Lukurauhan päivänä lukea. Käytössä on #lukurauha.

Lukurauhan laki

1§ Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.

2§ Yhdessä lukeminen on sallittu.

3§ Yksin lukeminen on sallittu.

4§ Toisille lukeminen on sallittu.

5§ Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.

6§ Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.

Kommentoi Facebookissa