Maailma Jörn Donnerin kameran linssin läpi – ainutlaatuinen valokuvanäyttely avautui

Jörn Donnerin ainutlaatuiset valokuvat ovat nähtävillä Hakasalmen huvilassa 31.3.–3.9.2023. (Kuva Maija Astikainen/ Helsingin kaupunginmuseo)

Jörn Donnerin kuoleman jälkeen löydetyt valokuvat ovat nähtävillä Hakasalmen huvilassa.

VALOKUVANÄYTTELY Jörn Donner matkusti jo 1950- ja 1960-luvuilla ympäri maailmaa ja otti matkoillaan lukemattomia valokuvia. Kuvat löytyivät vasta Donnerin kuoleman jälkeen, ja nyt niistä postuumisti kuratoitu ainutlaatuinen kokoelma on nähtävillä Hakasalmen huvilassa Helsingissä.

Jörn Donner (1933–2020) tunnettiin muun muassa palkittuna elokuvaohjaajana ja -tuottajana, kirjailijana ja kansanedustajana. Toukokuussa vuonna 2020 Donnerin sukutalosta Pohjoisranta 12:sta löytyi mittava valokuva-arkisto, johon suuri yleisö pääsee nyt ensimmäistä kertaa tutustumaan.

Näyttelyn työryhmän muodostivat kuraattori Hannamari Shakya, työryhmän vetäjä, tietokirjailija ja kustannustoimittaja Tuula Kousa sekä graafikko sekä Donnerin kirjojen pitkäaikainen suunnittelija Anders Carpelan. Taidokkaasti valikoitujen ja taiteellisesti korkealaatuisten valokuvien äärellä voi tarkastella maailmaa Donnerin linssin läpi 1950- ja 60-lukujen maisemissa.

– Näin laajan aineiston läpikäynnin jälkeen muodostui kuva ihmisestä valokuvien takana. Kuva ei vastannut järkälemäisen kulttuuripersoonan henkilökuvaa, vaan jotakin aivan muuta. Donner ei ole keskipisteenä vaan liikkuu huomaamattomasti, tarkastelee maailmaa uteliaana ja tekee teräviä ja herkkyyttä vaativia huomioita, arkiston läpikäynyt, kuvat pääosin valinnut ja kuratoinut Hannamari Shakya kertoo.

Jörn Donner Varkaudessa 1963. Tuntematon kuvaaja. (Kuva Copyright Donner Productions Oy)

Shakya kuvailee Donnerin olleen valokuvaajana kiehtova poikkeus.

– Ehkä hän ei ollut omasta mielestään valokuvaaja vaan pikemminkin ihminen, joka voi käyttää kameraa ajattelunsa ja havaintojensa välineenä. Donnerin kuvissa avautuu epätäydellinen maailma – siinä on ylivalottuneita kaupunkeja ja tärähtäneitä maisemia. Kaikki kuvanottohetkellä tapahtuneet valotusvirheet, filmeihin jääneet naarmut sekä pusseihin ja vanhoihin kirjekuoriin päätyneet ja aikojen saatossa yhteen liimautuneet negatiivit luovat kuvalle sen ajalliset kerrostumat.

Reportterimatkoiltaan 1950- ja 1960-luvuilla Donner kirjoitti myös kirjoja, kuten läpimurtoteoksensa Berliini-raportin (1958) sekä Maailmankirjan (1968), ja kirjeitä ystävilleen ja yhteistyökumppaneilleen. Näyttelyssä nähdäänkin muutamia Donnerin kirjeitä ja matkamuistoja. Donner kirjoittaa K-G Roosille Berliinistä tammikuussa 1959 lähetetyssä kirjeessä seuraavasti:

”Olen ostanut Leica M3:n, jossa on Summarit-objektiivi 1:1,5. – – Olen pirun ihastunut kameraan ja kiitollinen neuvostasi, että minun pitäisi ostaa se.”

Näyttelyn lisäksi Donner Productions Oy ja Otava julkaisevat valokuvakirjan Jörn Donner – Matkalla – På resa – Travelling 1951–1968 (Tuula Kousa – Anders Carpelan – Hannamari Shakya).

  • Jörn Donner – Matkalla 1951–68. Hakasalmen huvila 31.3.–3.9.2023

Lue myös: Vapaussota-näyttely rakentuu Haminaan – ”Toisten tarinat ovat jääneet sukupolvien vaihtuessa unholaan”

Kommentoi Facebookissa