Matkamusiikin 10 suosituimmasta kappaleesta kahdeksan on kotimaista – Popedasta Pohjois-Karjalaan

Popedan kyydissä ollaan kuumassa kesässä matkalla vaikka Alabamaan.

Popedan kyydissä ollaan kuumassa kesässä matkalla vaikka Alabamaan. (Kuva Lars Johnson)

Suomalaiset suosivat matkoillaan kotimaista musiikkia ja nostalgisia klassikoita.

MATKAMUSIIKKI VR kysyi kesäkuussa tuhannelta suomalaiselta heidän matkamusiikkitottumuksistaan. Musiikki on tärkeä osa matkakokemusta, sillä 84 prosenttia kuuntelee musiikkia perheen yhteisillä matkoilla.

Suomalaiset suosivat matkustaessaan kotimaista musiikkia. VR:n teettämän tutkimuksen mukaan kymmenestä suosituimmasta kappaleesta kahdeksan oli kotimaisia. Mieluiten suomalaiset kuuntelevat matkoillaan Popedan, Leevi and the Leavingsin tai Arttu Wiskarin musiikkia. Sukupolvirajojakin ylittäviä suosikkikappaleita ovat esimerkiksi Leevi and the Leavingsin Pohjois-Karjala ja Popedan Kuuma kesä.

Kymmenen suosituimman artistin joukkoon ylsivät lisäksi muun muassa Dingo, Juha Junnu Vainio ja Eppu Normaali. Ulkomaisten kappaleiden kohdalla suurinta suosiota nauttivat AC/DC:n Thunderstruck ja Toton Africa. Nuorten keskuudessa matkasuosikiksi nousi JVG:n Häissä, kun taas varttuneemman väen kuuntelukertoja kerää edelleen melkein 50 vuotta sitten julkaistu Rauli Badding Somerjoen Bensaa suonissa -kappale.

– Musiikki on monelle asiakkaallemme tärkeä osa matkakokemusta, ja luomistamme soittolistoista voi valita omaan matkafiilikseen matkakumppanin, kertoo VR:n digitaalisista palveluista ja markkinoinnista vastaava Vanessa Lehtinen.

Uudelleenversiointina Ellipsin ja VR:n yhteistyönä toteutettu On kesäyö -klassikkokappale on muun muassa kerännyt Spotifyssa jo lähes 100 000 kuuntelukertaa.

Radiolla on edelleen vahva jalansija suomalaisten sydämissä. Suurin syy musiikin kuuntelulle on ikäluokasta riippumatta se, että musiikin kuuntelu piristää ja saa hyvälle tuulelle. Musiikkia kuuntelemalla voi myös sulkea muut häiriötekijät ulkopuolelle, ja matkanteko tuntuu sujuvan nopeammin.

Suomalaiset suosivat matkamusiikkina nostalgisia kappaleita, jotka herättävät muistoja. Lukuisat vastaajat nimesivät tärkeiksi muistoiksi tietyn kappaleen yhdistämisen tuttuun maisemaan. Lisäksi lähes neljännes vastaajista kertoi kokevansa omien vanhempien vaikuttaneen omaan musiikkimakuun melko tai erittäin paljon.

Vaikka musiikin kuuntelu matkoilla on suuressa suosiossa, se ei ole kaikkien mielipide. Vastaajista 16 prosenttia kertoi, ettei heillä ole tapana kuunnella musiikkia matkustaessaan yhdessä perheensä kanssa.

Lue myös: Rock on nyt tutkitusti keski-ikäisten musiikkia – soiko sinulla konemusiikki, CCR vai Bach?

Kommentoi Facebookissa