RUOKA Aina ei tarvitse syödä perunaa tms. Enkä minäkään aina tee tuoreista tomaateista kaikkea, vaan rohkeasti kaivan tomaattimurskapurkin esiin (jopa paseerattua tomaattia, kuten ensi viikolla saatte huomata).
Halkaistu kurpitsa kypsyy uunissa reilut puoli tuntia. Sen voi hyvin laittaa kypsymään ihan ensiksi.
Kurpitsasta halkaistaan ja siitä poistetaan siemenet.
Se voidellaan öljyllä, päälle ripotellaan vähän suolaa ja muskottipähkinää ja haluttaessa mustapippuria. Muuta ei tarvitse, jos on makkarapaistosta seuraksi.
Kurpitsa on kypsä, kun se on pehmennyt, puolen tunnin jälkeen kannattaa ruveta kokeilemaan.
Uuninlämpö 200 asteeseen ja kiertoilmalle, jos löytyy.
***
Tällainen kurpitsa on mainiota vaikka ranskankerma- tai kermaviilikastikkeen kanssa. Myös mausteinen kookoskermakastike toimii, vinkiksi vegaaneille.
No, saatiin kurpitsa uuniin.
Pitää alkaa makkaran kanssa touhuamaan.
Tai oikeastaan: tehdäänpäs tomaattikastike, nopeana versiona tänään.

Eli avataan purkki murskaa, Mutti on paras. Pilkotaan sipuli, pari valkosipulinkynttä ja 1-2 punaista chiliä putsataan mukaan.
Näitä kärtsätään öljyssä, sitten lisätään tomaattimurska, ripaus suolaa ja isompi määrä ruokosokeria sekä 1-2 teelusikallista curryjauhetta. Periaatteessa se on tuossa, kun vähän keittää. Rohkelikko lisää vielä ehkä vähän yrttejä (timjamia, rosmariinia), vähän pullamausteita (kaneli, kardemumma, muskottipähkinä) ja uhkarohkea katselee limetin ja inkiväärin suuntaan.
Pieni säätö on paikallaan. Tästä pitäisi selvitä 10 minuutissa kaikkineen. Soosi kannattaa jättää hautumaan siksi aikaa, että saa makkaravuoan ikään kuin valmiiksi.
Soosin on tarkoitus olla melko tulista, pieni makean vivahde mukana. Mausteisuutta eli aromikkuutta on syytä löytyä, yksinkertaisimmillaan se on valmiin curryjauheen aromia. Toimii oikein hyvin.

Lenkkiä pilkotaan sellaisina sentin paksuisina siivuina vuoan pohjalle. Sitten tulee kikka eli laitetaan juustoraastetta suoraan lenkin päälle. Lopuksi levitetään kastike koko höskän ylle.
Idea on yksinkertainen: juusto ei siellä välissä ”jankkiinnu”, vaan sulaa nätisti ja vain maistuu mukana. Rakenne on parempi.

Kun kurpitsat ovat paistuneet noin 20 minuuttia eli juuri kun olet todennäköisesti saanut makkaravuoan uunikuntoon, laita se uuniin.
Kurpitsat kypsyvät samaan aikaan, kun makkaravuoka alkaa olla parhaimmillaan.
***
Ruokajuomaksi aikuisille olutta tai vaikka libanonilaista punaviiniä, Wardya jos on ja jos ei ole, Ksaraa. Espanjalaisista voisi kokeilla Durius Tempranilloa.
Tai sitten otetaan kylmää vet… kaljaa.

Sitten otetaan lusikalla kumpaakin einestä ja syödään maha täyteen. Tämä on aika hyvää, kastike kannattaa trimmata maistelemalla ja makkara valta hyvin.
Kyllä se siitä näin sydäntalvella!

Kommentoi Facebookissa