Mausteinen makkarapaistos maistuu myös myskikurpitsan mukana!

Myskikurpitsa on hyvä eväs ja erinomaisen edullinen myös.

Myskikurpitsa on hyvä eväs ja erinomaisen edullinen myös. (Kuva Timo Ernamo)

Kotigokin kurpitsat kypsyvät samaan aikaan, kun makkaravuoka alkaa olla parhaimmillaan.

RUOKA Aina ei tarvitse syödä perunaa tms. Enkä minäkään aina tee tuoreista tomaateista kaikkea, vaan rohkeasti kaivan tomaattimurskapurkin esiin (jopa paseerattua tomaattia, kuten ensi viikolla saatte huomata).

Halkaistu kurpitsa kypsyy uunissa reilut puoli tuntia. Sen voi hyvin laittaa kypsymään ihan ensiksi.

Kurpitsasta halkaistaan ja siitä poistetaan siemenet.

Se voidellaan öljyllä, päälle ripotellaan vähän suolaa ja muskottipähkinää ja haluttaessa mustapippuria. Muuta ei tarvitse, jos on makkarapaistosta seuraksi.

Kurpitsa on kypsä, kun se on pehmennyt, puolen tunnin jälkeen kannattaa ruveta kokeilemaan.

Uuninlämpö 200 asteeseen ja kiertoilmalle, jos löytyy.

***

Tällainen kurpitsa on mainiota vaikka ranskankerma- tai kermaviilikastikkeen kanssa. Myös mausteinen kookoskermakastike toimii, vinkiksi vegaaneille.

No, saatiin kurpitsa uuniin.

Pitää alkaa makkaran kanssa touhuamaan.

Tai oikeastaan: tehdäänpäs tomaattikastike, nopeana versiona tänään.

Purkki on auki, kasvikset pikottu eli soosi on kohta jo valmis.
Purkki on auki, kasvikset pikottu eli soosi on kohta jo valmis. (Kuva Timo Ernamo)

Eli avataan purkki murskaa, Mutti on paras. Pilkotaan sipuli, pari valkosipulinkynttä ja 1-2 punaista chiliä putsataan mukaan.

Näitä kärtsätään öljyssä, sitten lisätään tomaattimurska, ripaus suolaa ja isompi määrä ruokosokeria sekä 1-2 teelusikallista curryjauhetta. Periaatteessa se on tuossa, kun vähän keittää. Rohkelikko lisää vielä ehkä vähän yrttejä (timjamia, rosmariinia), vähän pullamausteita (kaneli, kardemumma, muskottipähkinä) ja uhkarohkea katselee limetin ja inkiväärin suuntaan.

Pieni säätö on paikallaan. Tästä pitäisi selvitä 10 minuutissa kaikkineen. Soosi kannattaa jättää hautumaan siksi aikaa, että saa makkaravuoan ikään kuin valmiiksi.

Soosin on tarkoitus olla melko tulista, pieni makean vivahde mukana. Mausteisuutta eli aromikkuutta on syytä löytyä, yksinkertaisimmillaan se on valmiin curryjauheen aromia. Toimii oikein hyvin.

Makkarat odottavat jo kuorrutetta.
Makkarat odottavat jo kuorrutetta. (Kuva Timo Ernamo)

Lenkkiä pilkotaan sellaisina sentin paksuisina siivuina vuoan pohjalle. Sitten tulee kikka eli laitetaan juustoraastetta suoraan lenkin päälle. Lopuksi levitetään kastike koko höskän ylle.

Idea on yksinkertainen: juusto ei siellä välissä ”jankkiinnu”, vaan sulaa nätisti ja vain maistuu mukana. Rakenne on parempi.

Juustoa ei tarvita mitenkään älyttömästi, mutta voi sitä enemmänkin laittaa.
Juustoa ei tarvita mitenkään älyttömästi, mutta voi sitä enemmänkin laittaa. (Kuva Timo Ernamo)

Kun kurpitsat ovat paistuneet noin 20 minuuttia eli juuri kun olet todennäköisesti saanut makkaravuoan uunikuntoon, laita se uuniin.

Kurpitsat kypsyvät samaan aikaan, kun makkaravuoka alkaa olla parhaimmillaan.

***

Ruokajuomaksi aikuisille olutta tai vaikka libanonilaista punaviiniä, Wardya jos on ja jos ei ole, Ksaraa. Espanjalaisista voisi kokeilla Durius Tempranilloa.

Tai sitten otetaan kylmää vet… kaljaa.

Valmista on. On ruokailun aika eikä tällä kertaa hommaa ollut ihan rasitteeksi asti.
Valmista on. On ruokailun aika eikä tällä kertaa hommaa ollut ihan rasitteeksi asti. (Kuva Timo Ernamo)

Sitten otetaan lusikalla kumpaakin einestä ja syödään maha täyteen. Tämä on aika hyvää, kastike kannattaa trimmata maistelemalla ja makkara valta hyvin.

Kyllä se siitä näin sydäntalvella!

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 58-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa