Mersun kompaktiautojen valikoima paisuu kuin pullataikina

Tähtimerkki esitteli äskettäin Concept A Sedan -nimisen tutkielman, jonka pelkistetty muotokieli antoi jo esimakua tulevien kompaktiautojen linjoista.

Tähtimerkki esitteli äskettäin Concept A Sedan -nimisen tutkielman, jonka pelkistetty muotokieli antoi jo esimakua tulevien kompaktiautojen linjoista. (Kuva Mercedes-Benz)

Suunnitteilla on jopa kahdeksan mallia samalta pohjalta.

AUTOT Mercedes-Benz uskaltautui täysin uusille urille parikymmentä vuotta sitten, kun A-luokan ensimmäinen sukupolvi esiteltiin. Seuraajakin tehtiin vielä samalla tötterömäisellä konseptilla, mutta nykyisen mallin kohdalla kaikki laitettiin uusiksi. Pikku-Mersusta tehtiin suorastaan sporttinen ilmestys, ja aiemman A-luokan asiakkaita on kalasteltu kompaktien tila-autojen sarjaan kuuluvan B-luokan avulla.

Neljännen sukupolven A-sarja esitellään ilmeisesti jo ensi vuonna, ja se jatkaa samoilla linjoilla. Käytännöllisyyttä kohennetaan tosin hieman ja muotoilustakin poistetaan terävimpiä pokkauksia. Mersun nykyiseen kompaktiautojen malliperheeseen on kuulunut A:n ja B:n lisäksi neliovinen CLA-pikkucoupé, sen Shooting Brake –farmariversio ja GLA-niminen crossover. Tämä ei kuitenkaan riitä tulevaisuudessa, vaan samalta pohjalta ollaan tekemässä jopa kahdeksan eri mallia.

Tähtimerkki esitteli äskettäin Concept A Sedan -nimisen tutkielman, jonka pelkistetty muotokieli antoi jo esimakua tulevien kompaktiautojen linjoista. Lisäksi konseptin avulla haluttiin kertoa suunnitteilla olevasta porrasperäisestä A-luokasta. Ainakin Kiinassa ja USA:ssa tarjolle tuleva pikku-sedan on yksi Mersun kompaktiluokan uutuuksista, ja lisäksi samalta pohjalta tehdään akseliväliltään pidennetty versio pelkästään Kiinan markkinoita varten.

Uutuuksien muotoilu on nykyversioita puhdaslinjaisempaa, ja kokonaisvaikutelmasta halutaan tehdä astetta kypsemmän ja tyylikkäämmän oloinen.
Uutuuksien muotoilu on nykyversioita puhdaslinjaisempaa, ja kokonaisvaikutelmasta halutaan tehdä astetta kypsemmän ja tyylikkäämmän oloinen. (Kuva Mercedes-Benz)

Näiden kahden sekä tavallisen A-luokan hatchbackin ja B-luokan tilaversion lisäksi valikoimaan kuuluu neljä muutakin mallia amerikkalaisen Car and Driverin tietojen mukaan. Ne ovat CLA:n, CLA Shooting Braken ja GLA:n seuraajat sekä aivan uusi GLB. Viimeksi mainittu on GLA:ta maastohenkisempi katumaasturi, ja auton muotoilu saa vaikutteita muutaman vuoden takaisesta Ener-G-Force-nimisestä konseptista.

Tutkielma oli todella kulmikas klassisen G-maasturin hengessä, mutta GLB:n tuotantoversio näyttää astetta pehmeämmältä mahdollisimman laajaan ostajakuntaan vetoamiseksi. Kaikki uudet kompakti-Mersut tehdään MFA2-nimisen perusrakenteen varaan, joka on nykyistä pohjalevyä kevyempi ja jäykempi.

Etuvetopohjaisten autojen voimanlähdevalikoima seurailee nykyisiä peruslinjoja, eli pienimmät dieselit tulevat yhteistyökumppani Renaultin hyllystä. Automaattivaihteisto on sama kaksoiskytkinlaatikko kuin nykymalleissakin, ja noin 400-heppaiset Mercedes-AMG 45 -mallit kruunaavat valikoiman. Niiden ja tavallisempien versioiden väliin on lisäksi tulossa astetta miedompia AMG-malleja.

Uutuuksien muotoilu on nykyversioita puhdaslinjaisempaa, ja kokonaisvaikutelmasta halutaan tehdä astetta kypsemmän ja tyylikkäämmän oloinen. Sporttisuuttakin on silti jäljellä, ja nokan sekä maskin muotoilu seurailee tämänhetkisessä SL:ssä nähtyjä linjoja. Jo nykyiset kompakti-Mersut ovat onnistuneet valloittamaan monia uusia asiakkaita muilta merkeiltä, joten kilpailijoiden kannattaa olla varuillaan Mercedeksen kahdeksan mallin offensiivin suhteen.

Kommentoi Facebookissa