Metalliosia tulostetaan 3D-menetelmällä – pohjoisen pienyritykset mukana

3D-tulostetut metalliosat mahdollistavat myös suurempaa kestävyyttä vaativien osien valmistuksen.

3D-tulostetut metalliosat mahdollistavat myös suurempaa kestävyyttä vaativien osien valmistuksen. (Kuva Oulun yliopisto)

Oulun yliopisto mukaan pohjoismaiseen metallien 3D-tulostushankkeeseen.

TEOLLISUUS Oulun yliopisto, Luulajan teknillinen yliopisto ja Tromssan yliopisto ovat käynnistäneet yhteishankkeen kehittääkseen alueen pk-yrityksille soveltuvan metalliosien 3D-tulostusmenetelmän. Uudella valmistustekniikalla pyritään vahvistamaan alueen tuotannollisten pk-yritysten kansainvälistä kilpailukykyä.

Kolmen arktisen yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistuu 15 pohjoisen alueella toimivaa yritystä, joista valtaosa on pieniä tai keskisuuria yrityksiä.

Ainetta lisäävä valmistus eli 3D-tulostus on tulossa voimakkaasti yhdeksi valmistustekniseksi vaihtoehdoksi, etenkin piensarjatuotannossa. Muovipohjaisten materiaalien 3D-tulostuksen hyödyntäminen on joissakin alueen yrityksissä jo rutiininomaista. Metallien 3D-tulostus mahdollistaa valmistustavan hyödyntämisen myös suurempaa kestävyyttä vaativien osien valmistuksessa.

Hanke pohjautuu voimakkaasti Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat FMT-ryhmän metallien 3D-tulostusosaamiseen sekä tuotantotekniikan ja materiaalintestauksen osaamiseen. Ryhmällä on käytössään Nivalan ELME Studioon sijoitettu uusi 3D-metallitulostuslaite, jota hyödyntävät tutkijoiden lisäksi pohjoisen alueen yritykset.

FMT-tutkimusryhmä on osa Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttia ja yliopiston Terästutkimuskeskus CASR:n jäsen. Luulajan teknillisen yliopiston koordinoima Arctic Platform to Create, 3D-Print, Test and Sell -hanke on saanut Euroopan aluekehitysrahaston Interreg Pohjoinen -ohjelmasta 927 000 euron rahoituksen. Hanke kestää 2,5 vuotta.

Kommentoi Facebookissa