Metsäteollisuus arvioi lakon hintaa – viennin pysähtyminen maksaa 10 miljoonaa euroa päivässä

Satamien sulkeminen kohdistuu erityisesti metsäteollisuuteen, sillä alan tuotteista 70–90 prosenttia menee vientiin.

Metsäteollisuuden tuotteista 70–90 prosenttia menee vientiin. (Kuva Fotolia)

Satamien sulkeminen kohdistuu erityisesti metsäteollisuuteen, sillä noin 90 prosenttia viennistä kuljetetaan meritse.

LAKKO Teollisuusliitto ry aloitti mekaanisessa metsäteollisuudessa sekä puusepänteollisuudessa poliittisen lakon perjantaina 2. helmikuuta klo 06.00. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakko puolestaan pysäyttää viennin.

Mittavat taloudelliset vahingot aiheuttava lakko kestää vuorokauden. Metsäteollisuus ry arvioi, että yhden työpäivän viennin arvo lakon kohteeksi joutuneessa mekaanisessa metsäteollisuudessa on 9,2 miljoonaa euroa. Lukuun sisältyy puusepänteollisuus.

Teollisuusliiton lakot liittyvät keskusjärjestö SAK:n järjestämään mielenilmaukseen eduskunnan hyväksymää työttömyysturvan aktiivimallia vastaan.

Mekaaninen metsäteollisuus työllistää noin 10 000 työntekijää, jotka työskentelevät muun muassa sahoilla ja vanerin tuotannossa. Pelkästään sahatavaran viennin arvo on noin 1,7 miljardia euroa vuodessa. Myös puusepänteollisuudessa työskentelee noin 10 000 työntekijää.

– Yritykset joutuvat mielenilmauksen sijaiskärsijöiksi. Sen todellinen kohde on poliittiset päättäjät, mutta laskun maksavat työllistävät yritykset. Lakot aiheuttavat merkittävän loven teollisuuden vientituloihin, sanoo Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström.

Metsäteollisuus oli vuonna 2016 Suomen suurin tavaraviejä, joten Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n päätös viennin pysäyttämisestä perjantaina iskee koko alaan.

– Satamien sulkeminen kohdistuu erityisesti metsäteollisuuteen, sillä alan tuotteista 70–90 prosenttia menee vientiin. Noin 90 prosenttia tuotteista kuljetetaan meritse, Lindström toteaa.

Edellinen poliittinen lakko maan hallitusta vastaan järjestettiin 18.9.2015, jolloin siihen osallistui myös Paperiliitto ry. Silloin kaikista toimialoista eniten kärsi metsäteollisuus. Lakko aiheutti arviolta 42 miljoonan euron menetykset.

Metsäteollisuus kiittää, että tällä kerralla Paperiliitto toimii vastuullisesti ja sen jäsenet ovat normaalisti töissä. AKT:n lakko voi kuitenkin aiheuttaa häiriöitä paperintuotannossa. Metsäteollisuus ry arvioi lakon tarkempia kokonaisvaikutuksia sen päättymisen jälkeen.

Kommentoi Facebookissa