Mielenilmaisu aktiivimallia vastaan muuttui vihamyrskyksi – jatkuvatko tästä talven työtaistelut?

SAK:n järjestämä mielenosoitus keräsi Helsingin Senaatintorille arvioilta noin 8 000 ihmistä.

SAK:n järjestämä mielenosoitus keräsi Helsingin Senaatintorille arvioilta noin 8 000 ihmistä. (Kuva AOP)

Helsingin Sanomien arvion mukaan ”Senaatintori täyttyi aidosta vihasta”.

MIELENOSOITUS Tänään Helsingin Senaatintorilla pidettiin SAK:n järjestämä aktiivimallia vastustava mielenosoitus #Äänityöttömälle. Tapahtuma keräsi paikalle arvioilta noin 8 000 ihmistä, mutta etukäteen pääkaupunkiseudulla pelätty liikennekaaos oli oletettua lievempi.

Osallistujat kantoivat Senaatintorin poliittisessa mielenilmaisussa punaisia banderolleja ja lippuja. Hallituksen vastustamisen lisäksi kärjistetyimmissä vaadittiin jo vallankumousta.

Helsingin Sanomien analyysin mukaan ”Senaatintori täyttyi aidosta vihasta”. Tämä ilmeni selvimmin, kun vasemmistoliiton Li Andersson ja kokoomuksen Juhana Vartiainen yrittivät käydä lavalla kaksintaistelun keskustelemalla. Yleisö hurrasi Anderssonille, mutta mylvi ja buuasi Vartiaisen kommenttien päälle niin, että ne olivat hädin tuskin kuultavissa.

SAK arvioi työnseisauksiin eri puolilla maata osallistuneen noin 200 000 henkilöä. Työnseisaukset saivat aikaan myös vastakampanjoita, joihin osallistuneet lupasivat olla puolestaan töissä. Useilla eri aloilla väläyteltiin samaan aikaan kuitenkin uusia työtaistelutoimia jo ilmoitettujen lisäksi.

Ammattiliitto Pron rahoitusalan neuvottelukunta ja hallitus hylkäsivät valtakunnansovittelija Minna Helteen tekemän rahoitusalan sovintoesityksen. Sovintoehdotus kaatui pääasiallisesti viikonlopputyöhön liittyviin kysymyksiin. Ylemmät Toimihenkilöt YTN olisi ollut valmis hyväksymään esityksen.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti olevansa pettynyt siitä, että julkisen sektorin – ja sitä myötä monen yksityisen sektorin sopimusneuvotteluja ei saatu päätökseen sopimusten voimassaoloaikana. JHL:n hallitus päätti aloittaa kunta-alalla maanantaina 5.2. klo 6.00 alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Mikäli tuloksia ei pian saada aikaan, työtaistelutoimet saattavat hyvinkin olla edessä.

Palvelualojen ammattiliitto PAM julisti puolestaan ylityökiellon kiinteistöpalvelualalle. Kiinteistöpalvelualan ylityökielto alkoi eilen, aiemmin päivällä Kiinteistötyönantajien esitykset työehtosopimuksen heikennyksiksi saivat työntekijät lähtemään kolmesta työpaikasta ulosmarssille.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn liittovaltuusto päätti kokouksessaan eilen antaa liittohallitukselle valtuudet valmistautua ja ryhtyä työtaistelutoimiin, koska kunta-alan neuvotteluissa ei päästy neuvottelutulokseen määräaikaan tammikuun loppuun mennessä. Jytyn suurimmat sopimusalat ovat ilman sopimusta, kuten kunnallinen yleinen työ- ja virkaehtosopimus, kirkon yleinen virka- ja työehtosopimus sekä Jytyn yksityisten alojen Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimus.

Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin hallitus on päättänyt, että työtaistelutoimet voidaan tarvittaessa aloittaa, jos neuvottelut eivät etene. Kunta-alan virka- ja työehtosopimusten sekä yksityissektorin työehtosopimusten voimassaolo päättyi tammikuun lopussa. Kunta-alan neuvotteluja jatketaan lauantaina 3.2. ja yksityissektorin neuvotteluja jo tänään.

Kommentoi Facebookissa