HELSINKI Helsingin Rautatientori ja sen välittömässä läheisyydessä oleva ydinkeskustan alue rauhoitetaan poliisin ilmoituksen mukaan mielenosoitustoiminnalta yleisen järjestyksen ja turvallisuuden varmistamiseksi.
Suomi Maidan -mielenosoitus purettiin paikalta maanantaina, koska mielenosoituksesta oli aiheutunut välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle, eikä mielenosoituksen järjestäjä ollut noudattanut poliisin aiemmin antamaa määräystä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaamiseksi.
Välikohtaukset eivät olleet pysyneet vain huuteluna, vaan ihmisiin oli käyty käsiksi. Rautatientorilla ei sallittu enää uutta vastamielenosoitusta eteläpäässä olevalle mielenosoitukselle.
Helsingin poliisilaitos ilmoitti myös Seis karkotuksille, Stop käännytyksille sekä Oikeus elää -mielenosoituksen järjestäjille uusista ehdoista. Rautatientorilla mielenosoituksen jatkaminen ei ole enää sallittua. Leiri on jo purettu ja järjestäjän kanssa on käyty keskustelua mielenosoituksen uudesta paikasta.
Kokoontumislain hengellä ei toki ole tarkoitettu pysyvien leirien rakentamista, nyt puretut olivat pystyssä yli neljä kuukautta.
Helsingin poliisilla on myös muutakin tekemistä kuin valvoa ylimääräisenä työnä ennestäänkin rauhatonta rautatieaseman aluetta. Tänä viikonloppuna pääkaupunkiseudulla on muun muassa suurfestivaali, ulkoilmakonsertti sekä Helsinki Pride -kulkue.
Asema-alueen kokonaisuutta kehitetään
Erikoinen sattuma kuitenkin on, että kun asiaa on puitu kuukausia, nyt kaksi merkittävää ratkaisua alueella tapahtui samanaikaisesti. Samana päivänä poliisin tiedottaessa mielenosoitusleirin purkamisesta ja Rautatientorin rauhoittamisesta, VR Group kertoi myyvänsä pääkonttorinsa Helsingin rautatieasemalla ja tilalle tulevan Scandic-ketjun.
Kaupan arvo on 55 miljoonaa euroa. Miljoonainvestointien tekijätahot tuskin olisivat ilahtuneita kiinteistönsä edustalla majailevista mielenosoittajista. VR Group myy pääkonttorinsa kiinteistösijoitusyhtiö Exilionille, joka remontoi tiloihin Scandic Hotelsin käyttöön tulevan hotellin.
Historiallisiin tiloihin on ollut laajaa kiinnostusta myös kansainvälisesti ja keskusteluja on käyty lukuisien erilaisten toimijoiden kanssa. Muutostöiden suunnittelussa on tehty tiivistä yhteistyötä Museoviraston ja Helsingin kaupungin kanssa.
– VR Groupille oli tärkeää löytää tälle upealle kohteelle kokonaisratkaisu, joka täydentää ja tukee kehittyvää asema-alueen kokonaisuutta. Keskeinen tavoite oli myös, että uusi omistaja ja tuleva käyttäjä osaavat arvostaa rakennuksen historiaa ja tuntevat vastuunsa kohteesta tulevaisuudessa, kommentoi VR Groupin kiinteistöjohtaja Ari Mäkinen.
Helsingin päärautatieasemakiinteistön on suunnitellut Eliel Saarinen. Rautatiehallituksen toimistotilat eli VR:n nykyinen pääkonttoriosa valmistui vuonna 1909.
Eläkeyhtiöt kiinteistöyhtiön taustalla
Kiinteistö tulee Exilion Management Oy:n hallinnoiman kommandiittiyhtiön omistukseen. Kommandiittiyhtiön sijoittajat ovat Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Valtion Eläkerahasto ja Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas.
Scandic Hotels avaa tiloihin vuonna 2020 noin 500 huoneen hotellin, joka täydentää Helsingin hotellitarjontaa. Helsingin maamerkkinä toimiva hotelli tulee olemaan yksi Scandicin suurimpia.
VR:n uuden pääkonttorin tiloja remontoidaan parhaillaan Yleisradion Isossa Pajassa Länsi-Pasilassa. Pääkonttorin muutolla VR sanoo haluavansa varmistaa henkilökunnalle mahdollisuuden työskennellä moderniin tapaan. Muutto on myös osa yhtiön tehostamista, jonka tavoitteena on kilpailukyvyn parantaminen.
Tavoitteena on, että tilat vapautuvat uudelle omistajalle kesäkuussa 2018. Helsingin päärautatieasema säilyy edelleen VR:n omistuksessa.
Kommentoi Facebookissa