Mies lainasi pankkikorttinsa ja antoi tilitietonsa valepoliisille – rahanpesusta ehdollista

Pankkikorttinsa ja tilitunnuksensa valepoliisille luovuttaneelle miehelle luettiin syyte törkeästä rahanpesusta. (Kuvituskuva Fotolia)

Pankkitiliä käyttäen valepoliisi huijasi eräältä naiselta 21 000 euroa.

RAHANPESU Tamperelaismiehelle luettiin syyte törkeästä rahanpesusta. Hän oli antanut pankkikorttinsa ja tilitietonsa tuntemalleen henkilölle. Poliisitutkinnassa ei selvinnyt, kuka oli pankkikortin ja tilitiedot saanut henkilö.

Kyseinen henkilö soitti eräälle naiselle ja ilmoitti olevansa poliisi. Valepoliisi kertoi, että naisen pankkitilillä oli käyty luvatta, ja asian selvittämiseksi tarvittiin naisen tilitietoja. Nainen paljasti poliisiksi luulemalleen henkilölle pankkitilinsä käytön mahdollistavat tunnukset.

Tililtä lähti 21 000 euroa, jotka päätyivät pankkikorttinsa valepoliisille lainanneen miehen tilille. Valepoliisi nosti tililtä 16 000 euroa, joista 5000 euroa saatiin palautettua asianomistajalle.

Pankkikorttinsa ja tilitunnuksensa valepoliisille luovuttaneelle miehelle luettiin syyte törkeästä rahanpesusta. Syyttäjän mukaan mies tiesi, että pankkikorttia ja tilitietoja tullaan käyttämään rikoksen tekemisessä. Mies sai teostaan myös palkkion.

Pankkikortin luovuttajalle luettiin melkoinen määrä muitakin syytteitä, yhteensä kymmenkunta. Oli rattijuopumuksia, huumausainerikoksia, kortitta ajoa, väärän henkilötiedon antamista. Syyte tuli salakuljetuksestakin. Mies oli tilannut netin kautta huumeita Alankomaista. Tulli nappasi lastin Pirkkalan lentokentällä.

Huijauksen päätekijän, valepoliisin henkilöllisyys jäi selvittämättä. Pankkikortin lainaajalle luettiin syyte törkeästä rahanpesusta. Oikeus oli hellämielisempi. Mies tuomittiin tavanomaisesta rahanpesusta ynnä muista teoista viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Asianomistajalle hänet määrättiin korvaamaan 16 000 euroa.

Poliisi on useaan kertaan tiedottanut, että oikea poliisi ei koskaan kysy kansalaisilta puhelimessa pankkitunnuksia. Koko ajan valepoliisit kuitenkin onnistuvat huijaamaan lähinnä ikäihmisiä. Rikollisilla on tietynlainen taktiikka, jolla ikäihmisiä tavoitellaan huijattavaksi. Esimerkiksi puheluita kohdistetaan sellaisille henkilöille, joiden vanhahtava etunimi viittaa siihen, että kyseinen henkilö on syntynyt kauan sitten viime vuosisadan puolella.

Lue myös: Lääkärin rahat hupenivat alkoholiin ja pelaamiseen – ehdollista velallisen epärehellisyydestä

Kommentoi Facebookissa