Ministeri Saarikko sanoo Facebookissa pysäyttäneensä perhevapaauudistuksen – ”Ei näin tärkeää asiaa noin vain voi kaataa”

Perhevapaauudistuksen kariutumisesta saatiin lukea tänään ministeri Saarikon sosiaalisen median päivityksestä.

Perhevapaauudistuksen kariutumisesta saatiin lukea tänään ministeri Saarikon sosiaalisen median päivityksestä. (Kuva Valtioneuvoston kanslia/ Viivi Myllylä)

Keskustalaisen perhe- ja peruspalveluministerin ilmoitus sai kokoomuksen hiiltymään.

PERHEVAPAAUUDISTUS Hallitus aloitti viime syksynä niin sanotun perhevapaauudistuksen valmistelun. Uudistuksen tavoitteena oli lisätä tasa-arvoa työelämässä ja vanhemmuudessa.

Keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko veti valmistelutyötä, muut valmistelusta vastaavat ministerit olivat sinisten sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ja kokoomuslainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Uudistuksen oli määrä tulla voimaan vuonna 2019.

Tänään perhevapaauudistuksen kariutumisesta ei saatu lukea hallituksen tiedotteesta tai ministeriöiden verkkosivuilta, vaan ministeri Saarikon Facebook-päivityksestä. Saarikko imoittaa, että perhevapaauudistusta ei pystytä toteuttamaan, sillä ”asetetut reunaehdot uudistukselle olivat liian tiukat”.

– Kun on vastuussa prosessista, joutuu tekemään kokonaisarvion. Minun kokonaisarvioni oli, ettei pöydässä olleilla reunaehdoilla olisi saatu tasapainoista uudistusta, joka olisi vastannut niin perheiden, työelämän kuin tasa-arvon tarpeisiin, Saarikko kirjoittaa.

Saarikon irtiotto sai hallituskumppanin hieman kimpaantumaan. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen esitti Twitterissä oman näkemyksensä.

– Perhevapaauudistus on perheille, tasa-arvolle ja työllisyydelle niin tärkeä, että Kokoomus ei halua sen kaatuvan. Perhevapaauudistus on niin tärkeä, että emme lopeta uudistuksen edistämistä ennen kuin se toteutuu. Vaadin, että trio vielä käsittelee asian.

Triolla Grahn-Laasonen tarkoittaa kolmen hallituspuolueen puheenjohtajia. Samalla linjalla omassa tviitissään oli kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo.

– Kokoomus haluaa jatkaa ratkaisun hakemista perhevapaisiin. Ei näin tärkeää asiaa noin vain voi kaataa.

SAK, Akava ja STTK ehtivät työmarkkinajärjestöistä jo esittää oman pettymyksensä perhevapaauudistuksen kariutumisesta – jos se todellakin kariutuu.

Kommentoi Facebookissa