Miten kokenut Veikkausliiga-pelaaja päätyi ulkomailta Ykköseen ja HIFK:hon?

Jarkko Lahdenmäki pelasi liigaa Rovaniemen Palloseuran paidassa 93 ottelua.

Jarkko Lahdenmäki pelasi liigaa Rovaniemen Palloseuran paidassa 93 ottelua. (Kuva AOP)

Jarkko Lahdenmäki olisi todennäköisesti jatkanut uraansa Rovaniemellä, mikäli RoPSin pelaajabudjetti olisi riittänyt.

JALKAPALLO Viime kauden päätteeksi Veikkausliigasta karsintojen kautta tippunut HIFK ilmoitti huhtikuun puolivälissä, vain pari viikkoa ennen Ykkösen alkamista kovasta hankinnasta. Stadilaisjoukkue ilmoitti tehneensä sopimuksen liigasta tutun topparin Jarkko Lahdenmäen, nyt 27, kanssa.

Lahdenmäki pelasi liigaa Rovaniemen Palloseurassa vuodet 2011–2016. Tilille kertyi 93 liigapeliä. Viime kauden Lahdenmäki pelasi Norjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Fredrikstadissa. Kysymys kuuluu, miksi hän on nyt HIFK:ssa eikä turvallisessa ja tutussa RoPSissa?

Lahdenmäki kertoo HIFK:n urheilutoimenjohtajan Mika Lönnströmin ottaneen häneen yhteyttä. Ennen sitä hän oli harjoitellut keväällä RoPSin kanssa, minkä lisäksi oli kuvioita ”vähän sinne sun tänne”.

– Kun kausi läheni, tarvitsin treeniä ja pelejä. Tämä ratkaisu kuulosti houkuttelevalta, Lahdenmäki selittää siirtoaan HIFK:hon.

– RoPSin kanssa neuvoteltiin. Heillä oli vähän jo pelaajabudjetit käytetty ja muutenkin joukkue oli aika täysi. RoPSin päävalmentaja Toni Koskela olisi halunnut sinne, mutta ratkaisuni oli sitten tämä.

Osa RoPSin pelaajabudjetista hupeni viime hetkien hankintaan Taye Taiwoon. HJK:ssa kausina 2015–2016 ihastuttanut nigerialainen laitapuolustaja on edustanut urallaan mm. ranskalaista Olympique Marseillea ja italialaismahti AC Milania.

Nigerian jalkapallomaajoukkueen vakiokasvoihin vuosina 2004–2012 kuulunut Taiwo ei kuitenkaan saapunut Lappiin rahan perässä, RoPSin puheenjohtaja Risto Niva on useasti linjannut. Taiwo kiinnostui mahdollisuudesta pelata Rovaniemellä, koska tunsi valmentaja Koskelan HJK:sta.

Kemijärveltä lähtöisin oleva Lahdenmäki linjaa, että HIFK:n tavoitteena on palata Veikkausliigaan jo ensi kaudeksi. Pelaajan omiin tavoitteisiin kuuluu saada paljon peliaikaa ja sitä kautta nostettua oman pelaamisen tasoa.

– Aina haluaa itsekin mennä uralla eteenpäin ja ottaa niitä askeleita. Totta kai pitää vähän ottaa johtajuutta puolustuslinjassa, mutta varmaan sillä perustekemisellä ja vahvalla pelaamisella saadaan luotua koko joukkueeseen hyvä tekeminen. Tämmöinen taisteleva ja työteliäs porukka, niin luulen, että tästä tulee hyvä homma ja sovin pakettiin tosi hyvin, Lahdenmäki sanoo.

Norjassa hän pelasi topparina sekä laitapuolustajana. Kokonaisuutena hän on tyytyväinen aikaansa Fredrikstadissa, mutta ongelmiakin oli. Hän siirtyi seuraan helmikuussa 2017 RoPSista 1+1-vuotisella sopimuksella.

– Seurana tosi hyvä ja kaikki systeemit toimivat. Alkukausi oli ihan hyvä ja keskikaudella näytti vielä siltä, että kelkka käännetään, mutta sitten kuitenkin tipuimme karsinnoissa. Loppukauteni meni kuntouttaessa polvea, mutta paljon positiivista jäi – ja paljon negatiivista, mutta nyt lähdetään taas rakentamaan niin, että suunta on taas eteenpäin, Lahdenmäki linjaa.

Hän taustoittaa lisää kertomalla, miksi Norjan-reissusta jäi osin paha maku suuhun.

– Tietenkin se tippuminen… tuollainen perinteikäs seura ja kaikki hommat toimivat. Pelaajat olivat mukavia ja kaikki siinä ympärillä toimi, mutta emme saaneet sitä parasta mahdollista tulosta, se ehkä aiheutti sen vaikeuden. Mutta muuten oli kyllä tosi hyvä kausi siinä mielessä.

Lahdenmäki pelasi Fredrikstadin paidassa 11 Norjan ykkösdivisioonan ottelussa, joista yhdeksän avauskokoonpanossa. Hän luuti täydet minuutit HIFK:n sarja-avauksessa, kun tähtirinnat hakivat 2–1-vierasvoiton Valkeakoskelta Hakan kustannuksella.

Kommentoi Facebookissa