MM-kisojen käsikirjoitus meni uusiksi – väärä mies voitti Usain Boltin

Jamaikan Usain Bolt onnittelee reilusti Yhdysvaltain Justin Gatlinia, Lontoon MM-kisojen yleisölle oli vaikeampi hyväksyä voittajaa.

Jamaikan Usain Bolt onnittelee reilusti Yhdysvaltain Justin Gatlinia, Lontoon MM-kisojen yleisölle oli vaikeampi hyväksyä voittajaa. (Kuva AOP)

Pronssimitalista huolimatta jamaikalainen oli illan kirkkain pikajuoksutähti.

LONTOON MM-KISAT Lontoossa ei nähty Jamaikan Usain Boltin päättävän kunniakasta pikamatkojen juoksu-uraansa voittoon. Lontoon MM-kisayleisö ei onnistunut pilaamaan myöskään Justin Gatlinin iltaa, vaikka amerikkalainen sai buuaukset osakseen. Yleisö ei ole unohtanut miehen kahta dopingtuomiota.

Gatlin kiiti Lontoon MM-kisojen 100 metrin voittajaksi ajalla 9,92. Toiseksi ajalla 9,94 juosseen maajoukkuetoverinsa Christian Colemanin kanssa hän jätti illan varsinaisen tähden Usain Boltin tylysti pronssille. Hieman vaisusti juossut Bolt sivusi kauden parastaan ajalla 9,95.

– Usain onnitteli minua ja sanoi, että ansaitsin tämän. Hän tietää kuinka lujasti teen töitä, Gatlin kertaili kohtaamista Boltin kanssa juoksun jälkeen.

Usain Bolt tuli Lontooseen päättämään kahdeksan maailmanmestaruuden ja 11 olympiakullan uransa, mutta juoksu oli tahmeaa alkueristä lähtien. Finaalin lähdössä Boltin reaktioaika 0,183 oli joukon hitain.

– Jäykistelin tuossa lopussa, eikä siihen pitäisi koskaan sortua. En saanut juoksua toimimaan silloin kuin piti. Gatlin on kova kilpailija. Häntä vastaan juostessa pitää olla parhaimmillaan.

Boltin ura ei ole aivan vielä ohi. Hän juoksee MM-kisoissa Jamaikan 4 x 100 metrin joukkueessa, joten tarjolla on mitali ensi lauantaina käytävässä finaalissa.

Kristiina Mäkelän ensimmäisellään hyppäämä 13,92 ei riittänyt kolmiloikan MM-loppukilpailuun Lontoossa. Odotettua kovatasoisemmassa karsinnassa karsintarajan 14,20 ylitti kaikkiaan seitsemän hyppääjää, viimeisenä 12 urheilijan finaaliin mentiin tuloksella 14,07.

Mäkelän hypyt olivat 13,92, 13,69 ja 13,77. Hän kilpaili Lontoossa vasta kesäkautensa toisen kilpailun Kalevan Kisojen jälkeen ja esitti MM-stadionilla kauden toistaiseksi parhaan hyppynsä. Mäkelä oli ensimmäiseen tyytyväinen. Toinen meni pieleen, kolmannessa ponnistus jäi kauas. Viimeisessä hypyssä varaa jäi yli 16 senttiä.

– Ensimmäisestä jäi hyvä fiilis, mutta sen jälkeen, kun antoi mennä, tekniikka ei toiminut. Juoksu ei kulkenut, enkä oikein päässyt lankulle. Toisesta hypystä en osaa oikein sanoa mitä kaikkea siinä tapahtui, kolmannessa kroppa ja jalat tuntuivat hyvät, mutta jotenkin hypystä puuttui teho, Mäkelä summaili.

Ruotsin suurin toivo Daniel Ståhl ei myöskään saanut kaipaamaansa kultamitalia. Liettuan Andrius Gudzius kukisti tilastokärkenä kisaan lähteneen Ståhlin ennätyksellään 69,21. Ståhl heitti 69,19. Eroa oli siis vain kaksi senttiä.

Hopeamitalista ei irronnut hippuakaan suomalaisille. Ståhl ei suostunut puhumaan suomea Yleisradion haastattelussa, ja kysymykseen kuunteliko hän aikaisemmin mahdollisesti Eppu Normaalia tai Tapio Rautavaaraa, vastaus oli ”Helan går”.

Ståhlin suomalaisella äidillä ei sen sijaan ollut mitään vaikeuksia iloita haastattelussa poikansa menestyksestä suomeksi.

  • Lähde Suomen Urheiluliitto

Kommentoi Facebookissa