Moottorivene upposi, purjeveneitä karilla, kanootteja kaatui – vilkas viikko merivartiostolla

Merivartioston viikkotehtäviä – purjevene karilla Tammisaaressa, irrotusoperaatio käynnissä.

Merivartioston viikkotehtäviä – purjevene karilla Tammisaaressa, irrotusoperaatio käynnissä. (Kuva Rajavartiolaitos)

Viime viikko oli Suomenlahden merivartioston vuoden vaiherikkaimpia, vakavilta seuraamuksilta säästyttiin.

RAJAVARTIOLAITOS Etenkin merellisen toiminnan osalta viime viikko oli tämän vuoden vilkkaimpia Suomenlahden merivartiostolle. Myös rajatarkastukset työllistivät viikolla merivartiostoa runsaasti.

Suomenlahden merivartioston johtokeskus kertoo vastaanottaneensa viikolla monia erilaisia tehtäviä. Yhteensä meripelastus-, avustus- ja virka-aputehtäviä oli 75, joka on kesän suurimpia lukuja viikoittaisten tehtävien osalta. Kesäisen sään myötä veneilijöitä oli runsaasti liikkeellä, ja merivartiosto suoritti hälytystehtäviä laajalla skaalalla meripelastuksesta vesiliikenteen valvontaan ja erilaisiin virka-aputehtäviin.

Vakavin onnettomuus tapahtui Hangossa, jossa moottorivene upposi lauantaina aamuyöllä. Merivartioston partiot löysivät veneen tarkkojen sijaintitietojen puuttumisesta huolimatta, ja sen neljä matkustajaa saatiin evakuoitua turvallisesti.

Yöllä karille ajanut vene Hangossa, neljä henkeä pelastettiin merivartioston toimesta. Vene lähes upposi, mutta saatiin hinattua rantaan.
Yöllä karille ajanut vene Hangossa, neljä henkeä pelastettiin merivartioston toimesta. Vene lähes upposi, mutta saatiin hinattua rantaan. (Kuva Rajavartiolaitos)

Kahdessa eri tapauksessa Kirkkonummella ja Helsingissä melojia joutui veden varaan, mutta molemmissa tilanteissa selvittiin säikähdyksellä. Myös uppoavan vesijetin kuljettaja saatiin pelastettua Helsingin edustalla. Näiden lisäksi merivartioston partiot esimerkiksi irrottivat useita karille ajaneita veneitä, sekä suorittivat useita lääkintätoimen virka-aputehtäviä.

Huvialusten tehostetut rajatarkastukset jatkuivat edelleen. Santiossa koiran kanssa suoritettujen tarkastusten lisäksi myös vartiolaiva Turva suoritti huvialusliikenteen valvontaa Suomenlahdella useina päivinä. Helsinki-Vantaan rajatarkastuksen osalta matkustajamäärissä saavutettiin kesän ennätyslukemat. Lisäksi Helsingin ja Pietarin välisessä risteilyalusliikenteessä oli sekä saapuvia että lähteviä matkustajia lähes 3 000.

Merellisen rikostorjunnan puolella avattiin esitutkintoja kuudesta vesiliikennejuopumuksesta sekä useista vesiliikennerikkomuksista. Lisäksi rikostorjuntayksikössä avattiin yhdeksän uutta esitutkintaa esimerkiksi liittyen asiakirjaväärennöksiin ja niiden hallussapitoon.

Kommentoi Facebookissa