Myrskyn jälkiä korjataan – kauppakeskuksia kuivataan, sähkölinjoja ja junaratoja raivataan

Flow-festivaali Suvilahdessa jouduttiin keskeyttämään myrskyn johdosta lauantaina pahimman myräkän ajaksi.

Flow-festivaali Suvilahdessa jouduttiin keskeyttämään myrskyn johdosta lauantaina pahimman myräkän ajaksi. (Kuva AOP)

Myrsky aiheutti illan ja yön aikana satoja pelastustehtäviä eteläisessä Suomessa.

KIIRA-MYRSKY Ilmatieteen laitos varoitti eilen illalla Suomenlahdella sekä pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla paikoin vaarallisen voimakkaista ukkospuuskista, jotka saattoivat aiheuttaa paikoin huomattavaa vahinkoa. Ihmisiä kehotettiin siirtymään jopa sisätiloihin.

Kovimmat tuulenpuuskat koettiin Helsingin majakalla, suurimmillaan 32,5 metriä sekunnissa. Salamoita saatiin myrskyn aikana yli 6 000. Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin sademäärä eli 42,2 millimetriä mitattiin Kotkan Rankissa.

Kiira-myrsky aiheutti Helsingin pelastuslaitokselle eilisillan ja yön aikana lähes 300 tehtävää eri puolilla kaupunkia. Myrskyn mukana tulleet voimakkaat tuulenpuuskat kaatoivat puita ja irrottivat kattopeltejä. Pelastuslaitos kertoo tehtäviä tulevan edelleen, kun ihmiset lähtevät liikkeelle ja huomaavat myrskyvahinkoja. Jos vaaraa aiheuttavia vahinkoja ilmenee, pelastuslaitos kehottaa soittamaan hätänumeroon 112.

Helsingissä järjestettyjä tapahtumia jouduttiin keskeyttämään väliaikaisesti myrskyn takia, esimerkiksi Flow-festivaali Suvilahdessa keskeytettiin eilen pahimman myräkän ajaksi, samoin jalkapallo-ottelu Käpylän Pallo–BK-46. Espoossa kauppakeskus Isossa Omenassa vesi tulvi katosta sekä Citymarketin että Lidlin liikkeisiin, jotka jouduttiin aluksi sulkemaan vesivahingon johdosta mutta avautuivat jälleen sunnuntaina.

Vahingot eivät rajoittuneet vain pääkaupunkiseudulle. Kotkan pelastuslaitoksen hälytystehtävistä työllistävin oli kauppakeskus Pasaatin alakertojen tyhjentäminen tulvineesta sadevedestä.

Ukkosmyrskyn voimakkaat tuulenpuuskat ja salamat aiheuttivat vakavia tuhoja myös sähköverkkoyhtiö Carunan asiakkaille Keski- ja Länsi-Uudellamaalla. Viankorjaustyöt ovat käynnissä ja jatkuvat, kunnes kaikki viat on korjattu. Osassa vikakohteita asentajat joutuivat odottamaan sään laantumista ennen kuin pääsivät korjaamaan vikoja. Verkon viat johtuivat pääosin tuulen sähkölinjoille kaatamista puista ja oksista.

Enimmillään sähköttä oli noin 20 000 asiakasta, puolilta öin sähköttä oli enää alle 4 000 asiakasta. STT:n mukaan Energiateollisuuden sähkövikakartasta imenee, että kaikkiaan Suomessa oli sunnuntaina aamuyöllä reilut 13  000 asiakasta ilman sähköä.

VR kertoo, että myös junaliikenteen ratalaiteviat oikoradalla on saatu korjattua. Helsingin ja Lahden väliset matkustajajunat ajetaan normaalisti oikorataa Lahdesta Keravalle. Ukkosmyrskyt kaatoivat useita puita radalle Kehäradalla Martinlaakson ja Vantaankosken välissä eilen illalla. Raivaus- ja korjaustöitä on tehty koko yö ja ne jatkuvat edelleen. I- ja P-junia liikennöidään 30 minuutin vuoroväleillä, korjausarvio valmistumisesta on klo 19.

Ukkonen sekä pitkät sähkökatkot aiheuttivat useita vikoja ratalaitteisiin myös Lahti-Kouvola, Kouvola-Mikkeli sekä Luumäki-Lauritsala väleillä. Aamupäivän junille myöhästymiset voivat olla tunnista kahteen tuntiin. Vikoja korjataan parhaillaan ja korjausarviota ei toistaiseksi ole.

Ilmatieteen laitos kertoo, että maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on tänään odotettavissa pilvistä tai puolipilvistä ja monin paikoin sadekuuroja. Etenkin myöhemmin iltapäivällä ja illalla lounaasta alkaen paikoin myös ukkosta, kohtalaista ja melko puuskaista etelän ja lounaan välistä tuulta. Lapissa odotetaan pilvistä tai puolipilvistä ja monin paikoin sadekuuroja, varsinkin lännessä ja pohjoisessa myös jatkuvampaa sadetta.

  • EDIT 16.00: Lisätty kauppojen avautuminen

Kommentoi Facebookissa