Näin Donald Trump puhui Ukrainan presidentin kanssa – demokraatit aloittivat virkarikostutkinnan

YK:n yleisistunnossa vieraillut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuuttaa, että Donald Trump ei ole painostanut häntä.

YK:n yleisistunnossa vieraillut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuuttaa, että Donald Trump ei ole painostanut häntä. (Kuva AOP)

Valkoinen talo julkisti koko keskustelun, presidentin tuomitseminen on kuitenkin epätodennäköistä.

VIRKARIKOS Yhdysvaltain politiikassa on otettu kovimmat mahdolliset otteet käyttöön, kun edustajainhuoneen demokraatteja edustava puhemies Nancy Pelosi ilmoitti presidentti Donald Trumpia koskevan virkarikossyytetutkinnan käynnistymisestä.

Kyseessä on jo 25. heinäkuuta käyty puhelinkeskustelu sen jälkeen, kun Volodymyr Zelenskyi oli voittanut Ukrainan presidentinvaalit. Syytösten mukaan Trump painosti Ukrainaa tutkimaan entisen varapresidentin ja demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Joe Bidenin poikaa Hunteria, joka on ollut mukana korruptioon liitetyssä ukrainalaisessa kaasuyhtiössä.

Hunter Bidenia ei ole syytetty asiasta eikä häneen liittyvästä korruptiosta ole esitetty todisteita. Trump sanoo puolestaan virkarikostutkinnassa olevan kyse presidenttiin itseensä kohdistuvasta demokraattien poliittisesta noitavainosta, ja puhelun olleen täysin normaali.

Väitteiden mukaan Trump olisi vain joitakin päiviä ennen puhelua jäädyttänyt Ukrainalle luvatun 400 miljoonan dollarin sotilastuen, ja käyttäneen asiaa Zelenskyin painostamiseen. Yhdysvalloissa YK:n yleiskokouksessa vieraillut Zelenskyi on tavannut New Yorkissa myös Trumpin ja vakuutti lehdistölle, että puhelinkeskusteluissa häntä ei painostettu millään tavalla.

Valkoinen talo on julkaissut koko keskustelun, joka demokraattien mukaan todistaa syyllisyyden, presidentti Donald Trumpin mukaan syyttömyyden. Yhdysvalloissa presidentti ei saa käyttää virkaansa ulkovaltojen suhteen poliittisten vastustajiensa häiritsemiseksi.

Puhelinkeskustelun aluksi Trump onnittelee Zelenskyitä vaalivoitosta. Trump kehuu Ukrainan entistä valtionsyyttäjää, joka ”epäreilusti siirrettiin pois tehtävistään”. Samoin Trump arvostelee USA:n entistä suurlähettilästä ja Zelenskyi on samaa mieltä, suurlähettiläs tuki edellistä presidenttiä Petro Poroshenkoa, eikä olisi hyväksynyt Zelenskyiä uudeksi presidentiksi.

Trump kertoo toivovansa, että hänen henkilökohtainen asianajajansa ja New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani sekä oikeusministeri William Barr soittaisivat Zelenskyille.

“The other thing, There’s a lot of talk about Biden’s son, that Biden stopped the prosecution and a lot of people want to find out about that so whatever you can do with the Attorney General would be great. Biden went around bragging that he stopped the prosecution so if you can look into it… It sounds horrible to me.”

”Ja sitten toinen asia, on puhuttu paljon Bidenin pojasta, siitä, että hän pysäytti tutkinnan ja monet ihmiset haluaisivat saada siitä tietoja, joten kaikki mitä pystyt tekemään oikeusministerin kanssa olisi hienoa. Biden kerskaili ympäriinsä sillä, että hän keskeytti tutkinnan, joten jos voit vilkaista sitä… tämä kuulostaa minusta kauhistuttavalta.”

Presidentti Zelenskyi kertoo, että koska hänen puolueensa voitti parlamentissa ehdottoman enemmistön, seuraava syyttäjä tulee olemaan sataprosenttisesti hänen oma ehdokkaansa. Uusi syyttäjä tulisi perehtymään asiaan ja etenkin yhtiöön, josta Trump mainitsi. Tapauksen tutkinnassa on Zelenskyin mukaan kyse siitä, että luottamus palautetaan, josta he pitävät huolta ja jatkavat tutkintaa.

New Yorkissa presidentti Zelenskyi tarkensi medialle, ettei hän tiedä yksityiskohtia tutkimuksista, ja että hän haluaa Ukrainan uuden yleisen syyttäjän tutkivan kaikki tapaukset.

Donald Trumpia kohtaan on esitetty syytöksiä ja aloitettu erilaisia tutkintoja aikaisemminkin, mutta ne eivät ole vaikuttaneet hänen suosioonsa. New York Timesin mukaan käynnissä on yksitoista kongressin alaista tutkintaa, kymmenen liittovaltion rikostutkintaa sekä kahdeksan osavaltioiden ja paikallishallintojen tutkintaa.

Edustajainhuoneessa on demokraateilla enemmistö, joten he pystyvät kuitenkin nostamaan virkarikossyytteen. Virkarikossyyte etenisi seuraavaksi senaattiin, jossa puolestaan on republikaanienemmistö. Lisäksi presidentin tuomitseminen ja viraltapano vaatisi kahden kolmasosan enemmistön.

Sitä tuskin saavutetaan, sillä presidenttiä vastaan asettuneet republikaanit ovat aikaisemmin vain tuhonneet oman poliittisen uransa. Donald Trumpilla ei ole tällä hetkellä varteenotettavaa vastaehdokasta republikaaneissa, eikä myöskään demokraattien runsaslukuisessa kandidaattijoukossa.

Virkarikossyyte voi paradoksaalista kyllä, vain lisätä Trumpin kannatusta. Näin kävi vuonna 1998, kun Bill Clinton sai syytteen Lewinsky-skandaalissa.

Lue myös: Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin – keskustelussa yhteistyön lisääminen Suomen ja USA:n välillä

Kommentoi Facebookissa