EU-JÄSENYYS Tuore Eurobarometri-mielipidekysely osoittaa EU-kansalaisten pitävän edelleen maansa EU-jäsenyyttä hyvänä asiana ja olevan yhä kiinnostuneempia kesäkuussa 2024 pidettävistä EU-vaaleista.
Euroopan parlamentin teettämän mielipidekyselyn mukaan 72 prosenttia kaikista vastaajista ja 80 prosenttia suomalaisvastaajista uskoo, että heidän maansa on hyötynyt EU-jäsenyydestä. Pääsyiksi kyselyyn osallistuneet nimeävät tyytyväisyyden EU:n toimintaan rauhan ylläpitämisessä ja turvallisuuden vahvistamisessa sekä jäsenmaiden välisen yhteistyön edistämisessä.
Mielipidekyselyn mukaan 45 prosentilla EU-kansalaisista on positiivinen kuva EU:sta, 38 prosentilla neutraali ja 16 prosentilla negatiivinen. Lukemat ovat pysyneet samanlaisina verrattuna maaliskuun 2023 lukemiin. Suomalaisista vastaajista puolestaan 55 prosentilla on EU:sta positiivinen mielikuva, 33 prosentilla neutraali ja 11 prosentilla negatiivinen.
Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola kommentoi kyselytutkimuksen tuloksia.
– Tämä Eurobarometri osoittaa, että Euroopalla on väliä. Kansalaiset luottavat siihen, että EU löytää ratkaisut haastavassa geopoliittisessa ja sosioekonomisessa tilanteessa. Enemmistö eurooppalaisista uskoo, että EU:n toimilla on positiivinen vaikutus heidän päivittäiseen elämäänsä.
Mielipidekyselyyn vastanneista suurin osa uskoo, että EU:lla on vaikutusta heidän päivittäiseen elämäänsä. Kysyttäessä EU-kansalaisilta heidän mielipidettään Euroopan parlamentin tärkeimmistä painopisteistä, yli kolmasosa nimesi köyhyyden vähentämisen ja kansanterveyden. Myös ilmastonmuutoksen vastaiset toimet ja talouden tukeminen sekä uusien työpaikkojen luominen nousivat tärkeysjärjestyksessä korkealle.
Suomalaisten vastaajien mukaan Euroopan parlamentin tulisi priorisoida ensisijaisesti puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen puolustamista. Myös ilmastonmuutoksen vastaiset toimet, köyhyyden vähentäminen sekä terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden ehkäiseminen korostuivat suomalaisten vastauksissa tärkeinä painopisteinä.
– Olemme kuunnelleet kansalaisia viimeisen viiden vuoden ajan, ja toimineet sen mukaan. Toimimme köyhyyttä, syrjäytymistä ja ilmastonmuutosta vastaan. Luomme työpaikkoja ja puolustamme EU-arvoja, kuten demokratiaa, ihmisoikeuksia ja sananvapautta, Metsola jatkaa.
Mielipidekyselyn mukaan sosioekonomiset vaikeudet vaikuttavat yhä useaan eurooppalaiseen, vaikkakin muutosta parempaan on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana. Kaikista vastaajista 73 prosenttia ja suomalaisvastaajista 56 prosenttia uskoo, että heidän elintasonsa laskee seuraavan vuoden aikana.
Suurin osa mielipidekyselyyn vastaajista kertoo olevansa kiinnostunut EU-vaaleista. Tulos on pysynyt lähes samana kevään 2023 kyselyyn verrattuna.
– Demokratiaa ei kuitenkaan ikinä saa pitää itsestäänselvyytenä. Meidän tulee suojella ja varjella sitä äänestämällä. Jokaisella äänellä tulevissa EU-vaaleissa on väliä.
Euroopan parlamentti teetti syksyn 2023 Eurobarometri-mielipidekyselyn 25.9.-19.10.2023 kaikissa EU:n 27 jäsenvaltiossa. Kyselyn toteutti Verian. Haastatteluja tehtiin yhteensä 26 523, joista Suomessa 1 004. EU-tason tulokset on painotettu kunkin maan väestömäärän mukaan.
Kommentoi Facebookissa