Neuvolassa jaetaan tietoa lapselle lukemisen tärkeydestä – vanhempien rooli on merkittävä

Lukeminen vaikuttaa lapsen puheenkehitykseen, sanavaraston kehittymiseen ja keskittymiseen.

Lukeminen vaikuttaa lapsen puheenkehitykseen, sanavaraston kehittymiseen ja keskittymiseen. (Kuva Fotolia)

Jo 35 000 lapsiperhettä ympäri Suomen on saanut lukemisen merkityksestä eri ikäkausina kertovan lukumitan.

LUKEMINEN Forssassa syntyi viime vuonna monta uutta lukijaa, sillä jokainen vastasyntynyt sai kunnalta lahjaksi kirjan. Kirjapaketin yhteydessä vanhemmille annettiin tietoa lapselle lukemisesta osana Lukukeskuksen Lue lapselle -hanketta.

Hankkeen tavoitteena on jakaa tietoa lapselle lukemisen ja kielellisen vuorovaikutuksen tärkeydestä kaikille Suomessa syntyvien lasten vanhemmille. Tarkoituksena on saada aikaan yhtenäinen käytäntö, pysyvä toimintamalli koko maahan.

Kirjoja alettiin jakaa Forssassa vuoden 2017 alusta, ja kunta aikoo jatkaa toimintatapaa myös tänä vuonna.

– Päätimme tavoitella lukemisen pariin myös aivan vastasyntyneitä forssalaisia, kertoo Forssan kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosastolta Marika Arvo.

Arvo vahvistaa, että kaikki eivät vielä ymmärrä lapselle lukemisen tärkeyttä.

– Jos ymmärtäisivät, kirjastossa olisi ruuhkaa lasten- ja nuortenosastolla. Tällä hetkellä täällä käyvät vain vakioasiakkaat, hän kertoo.

Arvo painottaa myös, että vanhempien rooli lukutaidon tukemisessa on merkittävä.

– Jos kotona ei anneta esimerkkiä siitä, että tekstit ovat mielenkiintoisia ja lukeminen tärkeä taito, eivät ulkopuoliset tahot pysty korvaamaan tätä puutetta, hän sanoo.

Arvo uskoo, että Lue lapselle -hankkeen ansiosta tietoa saadaan välitettyä koteihin ja ihmiset heräävät ymmärtämään lukutaidon merkityksen arkielämässä.

– Jo varhaisessa vaiheessa täytyy yrittää päästä vaikuttamaan siihen, että lukemisen maailma tulisi lapsille tutuksi. Työtä on paljon, mutta jokainen voi kantaa oman kortensa kekoon.

Forssan kaupunginkirjasto on toimittanut perheille materiaalia lapselle lukemisesta yhdessä neuvolan kanssa. Yhteistyö neuvolan kanssa on sujunut jouhevasti, ja palaute perheiltä on ollut pääosin myönteistä.

Forssan neuvolasta terveydenhoitaja Taina Kultanen kertoo, että neuvoloissa vanhemmille jaetaan tietoa lapselle lukemisen tärkeydestä, koska lukeminen vaikuttaa lapsen puheenkehitykseen, sanavaraston kehittymiseen, keskittymiseen ja lisäksi se on mukavaa yhdessäolon vanhemman kanssa.

Lue lapselle -materiaalit helpottavat neuvolan henkilökunnan työtä tiedonvälittäjinä. Neuvolassa jaettavassa lukumitassa kerrotaan lukemisen merkityksestä eri ikäkausina, ja sen voi kiinnittää esimerkiksi lastenhuoneen seinälle muistutuksesi. Jo 35 000 lapsiperhettä ympäri Suomen on saanut lukumitan.

– On hienoa ja uutta, että faktaesitteessä on tutkimuksiin perustuvaa tietoa lukemisen tärkeydestä kaikenikäisille lapsille, Kultanen sanoo.

Hänen mielestään on mukavaa, että tiedon lisäksi vanhemmille tarjotaan mahdollisuus löytää loruleikkejä ja kirjavinkkejä Lue lapselle -sivustolta. Esimerkiksi lapselle lukemisesta eri ikäkausina kertovat materiaalit on ladattavissa nettipalvelusta yhdeksällä kielellä.

– Tänä päivänä on erittäin tärkeää, että materiaalit ovat saatavilla eri kielillä, koska maahanmuuttajia on paljon, Kultanen muistuttaa.

Lue lapselle -hankkeeseen voi tulla mukaan ottamalla yhteyttä luelapselle@lukukeskus.fi. Materiaalit löytyvät: www.luelapselle.fi.

Lue myös: Lomalla kannattaa lukea – ja lukemalla lapselle saavutetaan lukemattomia hyötyjä

Kommentoi Facebookissa