Niinistö arvioi Venäjän ja Putinin uhittelua – ”Virallinen sanoma ei enää mene täysimääräisesti perille”

Venäjän presidentti Vladimir Putin on koventanut puheitaan, kun hyökkäyssota Ukrainassa ei ole sujunut toivotulla tavalla. (Kuva AOP)

Ylen haastatteleman Niinistön mukaan näyttää siltä, että presidentti Putinin kannatus on jonkin verran alentunut.

VENÄJÄ Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut laajasti viimeaikaisia tapahtumia Venäjällä ja Ukrainassa. Presidentti Vladimir Putinin määräämä Venäjän armeijan liikekannallepano, valekansanäänestykset maan valtaamilla alueilla sekä Ukrainan alueiden liittäminen Venäjään ovat saaneet aikaan laajan kansainvälisen tuomion.

Niinistön totesi perjantaina puheenvuorossaan Helsinki Security Forumissa, että Euroopan turvallisuustilanne on vaarallinen. Venäjä puhuu yhä löyhemmin ydinaseiden käytöstä, mutta vaaralliset ajat eivät saa lamaannuttaa meitä. Tällä hetkellä mikään toimiva suhde Venäjään tuntuu hyvin kaukaiselta ajatukselta.

– Mutta meidän on myös muistettava, että Venäjä ei katoa mihinkään. Se on jatkossakin naapurimme, vaikka muutosta parempaan ei tapahtuisikaan. Suomella ei ole koskaan varaa jättää tätä huomiotta, Niinistö muistutti.

Yleisradion Ykkösaamussa lauantaina Niinistö arvioi, että Putinin puheet sodasta koko länttä vastaan saavat jäädä omaan arvoonsa.

– Teema lienee tarkoitettu ensisijaisesti venäläiselle yleisölle, sekä selitykseksi sodankäynnin takkuamisesta että perusteluksi liikekannallepanon tarpeesta, presidentti totesi.

Putin on julistanut Luhanskin, Donbasin, Zaporižžjan ja Hersonin alueet ikiaikaiseksi osaksi Venäjää, mutta Niinistö uskoo liikekannallepanon ravistelleen venäläisten tietoisuutta, kun erikoisoperaatioksi nimetty hyökkäyssota alkaa näyttäytyä sotatilalta.

Liikekannallepanon julistamisen jälkeen värväysikäisiä miehiä on poistunut sankoin joukoin maasta, myös Suomeen ennen maahantulorajoituksia, mutta erityisesti Georgiaan ja Kazakstaniin.

– Maasta poistuvien nuorten miesten määrä kertoo, ettei virallinen sanoma Donbasin vapauttamisesta enää mene täysimääräisesti perille.

– Näyttää, että presidentti Putinin kannatus on jonkin verran alentunut, Niinistö arvioi Ykkösaamussa.

Venäjä on kokenut vastoinkäymisiä myös sotatoimissa Ukrainassa. Itä-Ukrainan Donetskin alueella sijaitseva Lyman on ollut logistiikka- ja kuljetuskeskuksena Venäjän armeijan joukoille Ukrainan pohjoisosissa. Vastahyökkäykseen ryhtynyt Ukraina on uutistoimisto Reutersin mukaan valloittanut kyliä lähellä strategisesti tärkeää kaupunkia, ja kaupunki saattaa pian palata takaisin Ukrainan haltuun.

Lue myös: Suomi rajoittaa venäläisten matkustamista turismitarkoituksessa Suomeen – voimaan keskiyöllä

Kommentoi Facebookissa