Nuorehko mies puristui kuoliaaksi – kuolemaan johtanut hissitapaturma Helsingissä

Hissi, jossa tapaturma tapahtui, oli teknisesti kunnossa ja oikein käytettynä turvallinen.

Hissi, jossa tapaturma tapahtui, oli teknisesti kunnossa ja oikein käytettynä turvallinen. (Kuvituskuva AOP)

Pahin vanhojen hissien turvallisuuspuute käyttäjien kannalta on hissin korin ovien puuttuminen.

ONNETTOMUUS Tänään aamupäivällä Helsingin Kalliossa tapahtui kuolemaan johtanut hissitapaturma. Kyseessä oli vuonna 1994 käyttöönotettu korinoveton hissi, jossa kuljetettiin roska-astiaa. Nuorehko mies kiilautui korin takaseinää vasten ja puristui kuoliaaksi.

Hissi oli säännöllisesti huollettu ja äskettäin tarkastettu, eikä hississä ollut teknistä vikaa. Hissin korissa oli juuri tällaisesta tapaturman vaarasta varoittava tarra. Vastaavanlaisia hissejä on Suomessa tuhansia. Vasta vuoden 1999 kesällä tuli korinovi pakolliseksi uusissa hisseissä.

Mikään määräys ei Suomessa edellytä lisäämään korin ovea vanhaan käytössä olevaan hissiin, toisin kuin useimmissa muissa Euroopan maissa, joissa on huomioitu EU:n komission jo vuonna 1995 antama suositus vanhojen hissien turvallisuuden parantamiseksi.

– Pelkään, että vastaavanlaiset tapaturmat yleistyvät, koska ympäristö on nykyisin rakennettu niin turvalliseksi, etteivät ihmiset enää osaa varoa, Suomen Hissiyhdistyksen asiamies Veli-Pekka Vitikka sanoo.

Hissi, jossa tapaturma tapahtui, oli teknisesti kunnossa ja oikein käytettynä turvallinen. Pahin vanhojen hissien turvallisuuspuute käyttäjien kannalta on hissin korin ovien puuttuminen, eli ovet ovat ainoastaan kerrostasanteilla ja hissin etuseinä liikkuu korin kulkiessa. Se mahdollistaa kiilautumisvaaran lisäksi esimerkiksi repun hihnojen tarttumisesta johtuvan tapaturman.

Suomen Hissiyhdistys yhdessä alan toimijoiden kanssa pyrkii lisäämään hissin käyttäjien tietoisuutta hissien turvallisesta käytöstä. Suomen Hissiyhdistys esittää syvän osanottonsa hissiturman uhrin omaisille.

Lue myös: Rakennusmiesten putoamiset ja kuolemantapaukset huolestuttavat – osataanko työmailla käyttää turvavaljaita?

Kommentoi Facebookissa