Odotitko hoitoonpääsyä sairaalaan yli puoli vuotta? – Jonottajien määrä on korkein kymmeneen vuoteen

Keskimäärin odotusaika sairaanhoitopiirien sairaaloihin oli 1–2 kuukautta.

Keskimäärin odotusaika sairaanhoitopiirien sairaaloihin oli 1–2 kuukautta. (Kuva Fotolia)

Kaikkiaan yli 132 500 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin elokuun lopussa.

TERVEYS Yli puoli vuotta hoitoa sairaanhoitopiirien sairaaloihin odottaneita oli vuoden 2019 elokuun lopussa 42 prosenttia eli 844 potilasta enemmän kuin vuosi sitten. Yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden määrä oli korkein kymmeneen vuoteen.

Myös kolmesta kuuteen kuukautta kiireetöntä hoitoa odottaneita oli elokuun 2019 lopussa kolme prosenttia, yli 3 250 potilasta enemmän kuin vuosi sitten.

Sairaanhoitopiirien sairaaloihin hoitoa odottavien odotusajan mediaani vuorokausissa 31.8.2019. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mediaani puuttuu.
Sairaanhoitopiirien sairaaloihin hoitoa odottavien odotusajan mediaani vuorokausissa 31.8.2019. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mediaani puuttuu. (Kaavio THL)

Kaikkiaan yli 132 500 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin elokuun 2019 lopussa. Hoitoa odottaneista 2,2 prosenttia eli vajaa 2 900 potilasta oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon.

Alueelliset erot odotusajoissa kiireettömään erikoissairaanhoitoon vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Lyhyin odotusaika oli Itä-Savossa ja pisin Vaasan sairaanhoitopiirissä. Keskimäärin odotusaika sairaanhoitopiirien sairaaloihin oli 1–2 kuukautta.

Lue myös: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi ja sairaalat joutuvat paikkaamaan – ”Asiakkaat pitäisi hoitaa paremmin”

Kommentoi Facebookissa