Oulu valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 – ”Rooli on kaupungille ja alueelle loistava tilaisuus”

Kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026 nimetyn Oulun teatteri siintää Vänmannin keinotekoisella saarella.

Kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026 nimetyn Oulun teatteri siintää Vänmannin keinotekoisella saarella. (Kuva Oulu)

Kyseessä on kolmas kerta, kun nimityksen saa suomalainen kaupunki.

KULTTUURIPÄÄKAUPUNKI Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kilvan on voittanut Suomessa Oulu. Riippumattomista asiantuntijoista koostuva valintalautakunta arvioi kilpailun viimeiselle kierrokselle päässeiden kolmen kaupungin hakemukset ja ilmoitti suosituksensa voittajaksi. Savonlinna ja Tampere olivat mukana finaalissa yhdessä Oulun kanssa.

Vuonna 1985 käynnistyneestä Euroopan kulttuuripääkaupunki -toiminnasta on tullut yksi Euroopan kunnianhimoisimmista kulttuurihankkeista. Hankkeen päämäärät ovat juuri nyt erittäin ajankohtaiset: tarjota eurooppalaisille mahdollisuus oppia lisää toistensa kulttuureista, nauttia yhteisistä ominaispiirteistä, historiasta ja arvoista sekä kokea kuuluvansa samaan eurooppalaiseen yhteisöön.

Kyseessä on kolmas kerta, kun nimityksen saa suomalainen kaupunki. Vuonna 2000 titteliä kantoi Helsinki ja vuonna 2011 Turku. Kulttuurista vastaava komissaari Mariya Gabriel onnitteli Oulua, kaupungin viranomaisia, kulttuurialan toimijoita ja asukkaita Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kilpailun voitosta Suomessa:

”Euroopan kulttuuripääkaupungin rooli on kaupungille ja alueelle loistava tilaisuus vahvistaa tavoitteita kulttuurin alalla ja tuoda kulttuuri lähelle yhteiskuntaa. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden tutustua Euroopan kulttuuriseen moninaisuuteen. Olen vakuuttunut siitä, että Oulu käyttää parhaalla mahdollisella tavalla hyväkseen tämän tilaisuuden ja saa tittelistä pitkäaikaista kulttuurista, taloudellista ja sosiaalista hyötyä.”

Euroopan kulttuuripääkaupunki -toimintaa koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen mukaan vuonna 2026 nimetään kaksi Euroopan kulttuuripääkaupunkia – toinen Suomessa ja toinen Slovakiassa.

Valintakriteereissä edellytetään, että kaupungit valmistelevat kulttuuriohjelman, jolla on vahva eurooppalainen ulottuvuus ja joka edistää kaupungin sidosryhmien osallistumista. Lisäksi mukaan on otettava kaupungin eri asuinalueet, ja kaupunkiin on houkuteltava vierailijoita muualta maasta ja Euroopasta. Ohjelmalla on oltava kestävä vaikutus, ja sen on edistettävä kaupungin pitkän aikavälin kehitysstrategiaa.

Kaupunkien on myös osoitettava, että niillä on tarvittava paikallisviranomaisten tuki ja valmiudet toteuttaa hanke. Hakemukset arvioi lautakunta, joka koostuu riippumattomista asiantuntijoista. Lautakunnan jäsenistä kaksi on Suomen viranomaisten nimeämiä, ja loput jäsenet ovat EU:n toimielinten ja muiden elinten nimeämiä.

Lue myös: Alvar Aalto Route valittiin Euroopan neuvoston kulttuurireittien joukkoon – ensimmäisenä Suomesta

Kommentoi Facebookissa