Päivän sitaatti: ”Sattuu muuten toisinaan, että etsii jotakin ja löytää toista.”

Virheiden tekemistäkään ei tule pelätä, sillä niistä oppii eniten.

Virheiden tekemistäkään ei tule pelätä, sillä niistä oppii eniten. (Kuva Fotolia)

Jos juuttuu paikalleen ei voi edes odottaa muutosta, ainakaan parempaan.

SITAATTI Päivän sitaatistamme löytyy erilaisia variaatioita, se on sukua esimerkiksi tunnetummalle lauseelle: ”Tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka.

Joka sekään ei ole aivan alkuperäinen muoto, vaan muunnelma saksalaisen sosialidemokraattisen teoreetikon ja poliitikon Eduard Bernsteinin lauseesta ”päämäärä ei merkitse minulle mitään, liike on kaikki kaikessa”. Sitaatti on Suomessa tullut tutuksi presidentti Mauno Koiviston käyttämänä lyhennelmänä.

Jotain etsivä ja toista löytävä seikkailijamme on jo vuonna 1547 syntynyt espanjalainen kirjailija Miguel de Cervantes, tunnettu Don Quijoten tarinoiden kirjaajana, suosittu on myös hänen novellikokoelmansa Opettavaisia tarinoita.

Don Quijoten tarinat ovat mielikuvitusta, mutta mitä sanotte siitä historiallisesta tosiasiasta, että Cervantes itse joutui aikoinaan muslimimerirosvojen vangiksi ja vietti viisi vuotta orjana Algerissa. Lukuisten pakoyritysten jälkeen hänet vapautettiin lunnaita vastaan.

Tarinassa köyhä hidalgo Don Quijote menettää järkensä ja lähtee taistelemaan maailman vääryyksiä vastaan, ratsastaen hevoskopukka Rosinantella, aseenkantajanaan ovela Sancho Panza. Panza selvittää maatalon isäntäväelle seikkailevan ritarin elämää:

”Sattuu muuten toisinaan, että etsii jotakin ja löytää toista.”

Koskaan ei tiedä mitä eteen tulee, tärkeintä on kuitenkin tehdä asioita. Tekemistä riittää muuten myös kertomuksissa, jotka on kirjoittanut Aleksis Kivi, Cervantesin suuri ihailija.

Kommentoi Facebookissa