Pakkaset vauhdittavat takseihin turvautumista – vesisade tuplaa taksien tilauksen

Ääripään säätilat vaikuttavat taksiliikenteen kysyntään voimakkaasti – mitä enemmän sataa taivaalta, sitä enemmän tarvitaan taksia.

Ääripään säätilat vaikuttavat taksiliikenteen kysyntään voimakkaasti – mitä enemmän sataa taivaalta, sitä enemmän tarvitaan taksia. (Kuva Anne Anttila)

Kovina lumisadepäivinä mukavuussyiden lisäksi taksi valitaan pääkaupunkiseudulla turvallisuussyistä.

TAKSILIIKENNE Paukkupakkaset saapuivat vihdoin myös Helsinkiin. Ääripään säätilat vaikuttavat pääkaupunkiseudun taksiliikenteen kysyntään voimakkaasti – mitä enemmän sataa taivaalta, sitä enemmän tarvitaan taksia.

Sääolosuhteet vaikuttavat liikenneolosuhteisiin niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Sään ääri-ilmiöt kuten rankkasateet tai lumimyrskyt aiheuttavat ongelmia tie- ja raideliikenteessä. Tällöin turvaudutaan usein taksiin, koska omalla autolla ei haluta lähteä liikenteeseen, julkisen liikenteen aikataulujen pitävyys arveluttaa tai yksinkertaisesti halutaan helppoa liikkumista ja pysyä kuivana.

Tänä talvena pakkanen on purrut kovimmillaan viime viikolla 27. ja 28. helmikuuta, jolloin tilausmäärät esimerkiksi Taksi Helsinki -sovelluksella nousivat reilusti. Myös voimakas lumisade vaikuttaa tilausmääriin.

– Ensilumen päivä on takseissa perinteisesti aina ruuhkainen, vuodesta riippumatta. Sakea lumisade voi yksittäisenä päivänä lisätä tilausten määrää jopa 45 prosenttia. Kuukausitasolla vaikutus näkyy myös, kertoo Taksi Helsingin palvelupäällikkö Sanna Räsänen.

Taksi Helsingin tilastojen mukaan takseja tilattiin vuoden 2016 tammikuussa liki 30 prosenttia enemmän verrattuna vuoden 2017 tammikuuhun. Vuonna 2016 oli pakkasta ja lumisadetta tämän tästä, kun taas viime vuoden tammikuu oli lähinnä plussalla. Samoin vuoden 2018 tammikuu oli leuto eli tilausmäärät olivat viime vuoden tasolla.

Kovina lumisadepäivinä mukavuussyiden lisäksi taksi valitaan turvallisuussyistä, sillä ammattilaisen taitoja arvostetaan erityisesti, kun ajokeli on huono. Lumisade saattaa haastaa myös pääkaupunkiseudun raideliikennettä, jolloin junamatkustajatkin siirtyvät taksiasiakkaiksi.

Lumisade koskee toki myös takseja, jotka eivät pääse hyvän ajokelin tavoin ripeästi liikkumaan paikasta toiseen, mikä lisää ruuhkaa taksien palvelukeskuksessa. Vesisadetta Suomessa riittää läpi vuoden, valitettavasti ja onneksi.

– Se näkyy selvästi, että mitä enemmän sataa, sitä enemmän meillä on kysyntää, kertoo Räsänen.

Vuoden 2015 heinäkuussa Pride-viikonloppuna oli poutakeli ja +25 astetta lämmintä. Vuotta myöhemmin samaisena viikonloppuna alkoi illalla kova rankkasade, minkä seurauksena taksin tilausmäärä kasvoi yli 50 prosentilla. Yksittäisinä kesäpäivinä sateen vaikutus saattaa olla vielä merkittävämpi. Palvelukeskukseen tulevien puhelujen määrä voi kasvaa yli 100 prosentilla.

Erittäin paljon taksien kysyntään vaikuttaa myös se, mihin vuorokauden ajankohtaan vesi- tai lumisade ajoittuu ja mikä viikonpäivä on kyseessä. Arkiaamut erityisesti loppuviikosta ovat kiireisimpiä. Mikäli lumisade alkaa arkiaamulla ja jatkuu koko päivän ruuhkauttaen liikenteen, voivat tilausmäärät moninkertaistua.

Taksi Helsingin palvelukeskuksessa, jossa taksintilaukset vastaanotetaan, seurataan jatkuvasti säätiedotuksia, ja esimerkiksi henkilöstön resurssoinnissa sekä ajossa olevien taksien määrissä otetaan huomioon sääennusteet.

Kommentoi Facebookissa