Pekkarisen työryhmä ei päässyt sopuun yritystukien karsimisesta – ”Oikea kokoluokka olisi noin puoli miljardia”

Mauri Pekkarinen luovutti yritystukia pohtineen työryhmän raportin elinkeinoministeri Mika Lintilälle.

Mauri Pekkarinen luovutti yritystukia pohtineen työryhmän raportin elinkeinoministeri Mika Lintilälle. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Yritystukia tarkastelleen parlamentaarisen työryhmän loppuraportti luovutettiin tänään

YRITYSTUET Eduskunnan ensimmäisen varapuheenjohtajan, keskustan kansanedustajan Mauri Pekkarisen johtaman yritystukia tarkastelleen parlamentaarisen työryhmän loppuraportti luovutettiin tänään.

Elinkeinoministeri Mika Lintilälle luovutetussa raportissa työryhmä ei päässyt yksimielisyyteen tukien leikkauksista, vaan ainoastaan kriteereistä, joilla tukia voidaan arvioida.

– Työryhmän keskusteluissa syntyi yhteisymmärrys tukijärjestelmän kehittämisen suunnasta, vaikka ei löytynyt riittävää yhteistä näkemystä yritystukien karsimiseksi ja tukien uudelleen suuntaamiseksi, summaa työryhmän puheenjohtajana toiminut varapuhemies Mauri Pekkarinen.

Pekkarinen ehdotti kompromissiesityksenä 60 miljoonan euron nettosäästöä tuovia tukien karsimisia, mutta asiasta ei päästy yksimielisyyteen. Suomen Yrittäjät on pettynyt siihen, että parlamentaarinen yritystukityöryhmä ei päässyt yhteisymmärrykseen tukien karsimisesta.

– Olisimme olleet valmiita hakemaan kunnianhimoista ratkaisua yritystukien uudistamiseen. Nyt olisi ollut hyvä hetki sitoutua pitkäjännitteiseen yritystukien leikkaus- ja uudelleenkohdentamisohjelmaan, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kommentoi yritystukityöryhmän työn tyssäämistä.

Kuismanen oli mukana työryhmässä pysyvänä asiantuntijajäsenenä. Hänen mukaansa olisi yhteiskunnan etu, jos myös elinkeinoelämä pystyisi kantamaan oman osansa tarvittavissa rakenteellisissa uudistuksissa.

Suomen Yrittäjien arvion mukaan oikean kokoluokan uudistus pidemmällä aikavälillä olisi noin puolen miljardin euron luokkaa.

– Oleellista ei olisi ollut tukien nopea karsiminen, vaan kohdentaminen talouden uudistamista edesauttaviin kohteisiin kuten tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Seuraavan hallituksen on otettava asiassa johtajuus itselleen ja edettävä yritystukien uudistamisessa, pääekonomisti Kuismanen sanoo.

Kommentoi Facebookissa