Pelti rytisee parkkipaikoilla joulunaluspäivinä – ilkivallan tekijät puolestaan rauhoittuvat joulunviettoon

Joulunaluspäivien aikana parkkipaikkojen ja liikenteen peltivahingot kasvavat selvästi. (Kuvituskuva Fotolia)

Jouluvalmisteluissa on kiire ja ostoskeskusten parkkipaikat ovat ruuhkaisia.

LIIKENNE Jouluvalmistelut sekä viimeiset lahjaostokset ruuhkauttavat ostoskeskukset ja joulustressi näkyy myös ajoneuvovahinkotilastoissa jouluviikolla. Ilkivallan tekijät puolestaan rauhoittuvat joulunviettoon jo aikaisin.

Joulunaluspäivien aikana parkkipaikkojen ja liikenteen peltivahingot kasvavat selvästi muuhun joulukuuhun verrattuna.

– Jouluvalmisteluissa on kiire ja ostoskeskusten parkkipaikat ovat ruuhkaisia. Joulunmenoruuhkissa valtateillä puolestaan sattuu peräänajoja, kommentoi Ifin ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius.

Kun joulua edeltävistä kiireistä selvitään, vähenee liikenne joulunpyhinä neljänneksen normaalista. Tämä tarkoittaa tietysti kaikkien vahinkojen selvää vähenemistä.

Autojen ilkivaltavahingot vähentyvät neljänneksellä jo joulunaluspäivinä, vaikka liikennemäärät ovat vielä lähellä normaalia. Joulupyhinä ilkivaltavahinkoja tapahtuu peräti kolmannes vähemmän normaaleihin joulukuun päiviin verrattuna.

Myös pysäköinti-, lasi- ja liikennevahingot vähenevät selvästi enemmän kuin mitä liikenne joulunpyhinä vähenee.

– Pyhinä ajetaan yleensä vain lyhyempiä matkoja ja joulunalusaikaa leimaava kiire on hellittänyt, selventää Roselius.

Stereotyyppinen ajatus joulun liikenteestä on, että autoja jää tien laitaan massoittain ja hinauspalvelut ovat kiireisiä. Tähän vaikuttaa tietysti myös joulun sää, mutta Ifin vuosien 2017–2021 tilastoissa tällaisesta ei ole juuri viitteitä. Joulunaluspäivinä ja -pyhinä hinauksia on tarvittu normaalia vähemmän.

Vasta vuoden lopun välipäivinä hinausmäärät ovat hieman koholla muuhun joulukuuhun verrattuna.

– Yleisesti tämä kertoo siitä, että joulureissuille lähdetään autot hyvässä kunnossa. Nykyään autoilijat varautuvat selvästi hyvin joululiikenteeseen, Roselius kertoo.

Lue myös: Sähköautot ovat onnettomuustutkinnassa yllättävä turvallisuusriski – korkea jännite voi olla hengenvaarallinen

Kommentoi Facebookissa