Perheen lomaviikon traaginen viimeinen päivä Lapissa – kolme nukkuvaa lasta kuoli tulipalon savukaasuihin

Palossa tuhoutunut rakennus oli kaksikerroksinen hirsirakenteinen mökki, joka oli vuokrattu eteläsuomalaiselle perheelle.

Palossa tuhoutunut rakennus oli puolitoistakerroksinen hirsirakenteinen mökki, joka oli vuokrattu eteläsuomalaiselle perheelle. (Kuva Lapin poliisi)

Onnettomuustutkinta kolmen lapsen kuolemaan johtaneesta mökkipalosta Kittilän Levillä on valmis.

ONNETTOMUUS Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinta kolmen lapsen kuolemaan johtaneesta vuokramökin palosta Kittilän Levillä on valmistunut. Palo sai alkunsa sähkötoimisesta lattialämmityksestä. Kaikki kolme yläkerrassa nukkunutta lasta kuolivat savukaasuihin. Alakerrassa nukkunut nuori heräsi palovaroittimeen ja pääsi ulos mökistä.

Puolitoistakerroksisessa vuonna 2005 valmistuneessa hirsirakenteisessa lomamökissä syttyi yöllä 12.4.2019 tulipalo. Perhe oli vuokrannut yksityiseltä omistajalta lomamökin Levin hiihtokeskuksen läheisyydestä viikoksi ja kyseessä oli lomaviikon viimeinen päivä.

Palon syttymishetkellä aikuinen oli käymässä Levin keskustassa kuuntelemassa yhtyettä ja mökissä nukkui neljä 10–16-vuotiasta lasta. Kolme nuorinta lasta nukkui yläkerran makuuhuoneessa. Alakerrassa nukkunut nuori heräsi palovaroittimen ääneen, poistui rakennuksesta ja soitti hätäkeskukseen kello 03.25.

Nuoren herätessä mökissä oli paljon savua ja hän näki tulta keittiön katon luona. Hän huusi yläkerrassa nukkuneille lapsille yrittäen saada heitä heräämään, mutta nämä eivät enää heränneet. He kuolivat nukkuessaan tulipalosta syntyneisiin savukaasuihin.

Tulipalo oli syttynyt olohuoneen lautalattian alla olleesta lattialämmityskaapelista. Lattialämmitys oli asennettu ilmatilaan lautalattian alle, mikä on sallittu mutta harvinainen asennustapa. Asennuksessa oli tehty monia paloriskiä lisääviä virheitä.

Lattialämmityskaapeli oli kiinnitetty kaapelia puristavilla tavoilla suoraan kiinni hirsiin, taivutettu jyrkille mutkille ja kaapeli oli painunut osittain eristevillan sisälle. Kaapeli oli vuosien ajan kuumentunut liikaa, mikä vanhentaa eristysmateriaalia. Pitkään jatkunut kuumuus oli myös alentanut ympäröivän palavan materiaalin syttymislämpötilaa. Mökin sähköasennukset oli käyttöönottotarkastuksessa hyväksynyt asentaja, joka käytti ulkopuolisen yrityksen lupia.

Mökin rakentaminen ajoittui vuosille 1998–2005 ja siinä oli monia vaikeuksia. Rakennuslupa vanheni ja sitä jatkettiin. Käyttöönottokatselmuksissa rakennusvalvontaviranomainen havaitsi huomauttamista rakennusluvan vastaisista rakenteista sekä asiakirjojen puutteista. Hankkeeseen nimetty vastaava työnjohtaja oli irtisanoutunut tehtävästään jo ennen mökin rakentamista havaittuaan rakennuttajan aikaisemmassa hankkeessa epäkelpoa rakennustapaa ja -menetelmiä. Rakennusvalvonta hyväksyi tilanteen, jossa vastaava työnjohtaja puuttui.

Mökissä oli palovaroittimia, mutta niiden sijainnista ja toimintakunnosta ei ole täyttä varmuutta. Syttymistilassa ei ollut palovaroitinta. Yläkerran palovaroittimen olemassaolo ja toiminta jäi epäselväksi. Yleisesti on todettu, että lapset heräävät huonosti palovaroittimen ääneen.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK laatii lyhyet ohjeet ja tarkistuslistan, jonka avulla asuntoa tai vapaa-ajan asuntoa lyhytaikaiselle vuokralle tarjoava varmistaa ja osoittaa vuokranottajalle, miten turvallisuuden perusasioista on huolehdittu.

Lue myös: Kolme lasta kuoli Levillä mökkilomalla – kohtalokas tulipalo syttyi viallisesta lattialämmityksestä

Kommentoi Facebookissa