Perussuomalaisten puheenjohtajakisa alkaa huomenna – Terho ja Niinistö ilmoittavat kantansa

Timo Soini toimi 20 vuotta perussuomalaisten puheenjohtajana, nyt jaetaan henkistä ja maallista perintöä.

Timo Soini toimi 20 vuotta perussuomalaisten puheenjohtajana, nyt jaetaan henkistä ja maallista perintöä. (Kuva AOP)

Timo Soini luopuu puolueen puheenjohtajuudesta, mutta toivoo voivansa jatkaa ulkoministerinä.

PERUSSUOMALAISET Ulkoasiainministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ilmoittanut plokissaan, että ei aio asettua kesäkuussa ehdolle, kun puolueen puheenjohtaja valitaan. Soini muisteli myös vaiheitaan puolueessa, kuinka hän nuorena lukiolaisena asteli sisään SMP:n puoluetoimistoon. Nyt takana on 20 vuotta puheenjohtajana.

Soini ei olisi Soini, ellei ilmoituksessa olisi pieni vivahde peliliikkeestä. Väistyvä puheenjohtaja uumoilee itse, että puheenjohtajakisa tekee perussuomalaisista kevään kiinnostavimman puolueen. Asiasta on apua huhtikuun kuntavaaleissa, joiden eteen Soini sanoo tekevänsä työtä niin kuin ennenkin.

Timo Soinin ratkaisu käynnisti arvailut puheenjohtajaehdokkaista. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on jo pitkään väläytellyt lähtemistään kisaan mukaan, vaikka ei ole sitä vielä virallisesti ilmoittanut. Sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho että puolustusministeri Jussi Niinistö ovat ilmoittaneet kertovansa oman halukkuutensa huomenna maanantaina.

Yleisesti odotetaan, että puheenjohtajakisaan lähtee Sampo Terho, joka on aikaisemmin todennut vain, että ei olisi lähtenyt haastamaan Timo Soinia. Jussi Niinistöstä tulisi perussuomalaisten presidenttiehdokas. Niinistö tosin on todennut, että hänen mielestään puheenjohtajan tulisi olla myös presidenttiehdokas.

Vaikka Jussi Halla-aholla on kannatusta puolueen oikealla laidalla, hänen voittoonsa ei uskota, sillä se saattaisi hajottaa myös hallituksen. Timo Soini toivoo puolueen pysyvän hallituksessa ja hänen tukensa voi ratkaista puheenjohtajakisan.

Soini toivoo myös voivansa jatkaa ulkoministerinä hallituskauden loppuun asti. Soinin ja Niinistön lisäksi puolueen ministereinä ovat tällä hetkellä oikeus- ja työministeri Jari Lindström sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Eduskunnan puhemies on perussuomalaisten Maria Lohela.

Timo Soinin omasta tulevaisuudesta on uumoiltu, että hänen toiveinaan olisi suurlähettilään paikka ja jalkapalloilun ystävänä mieluisin asemapaikka olisi Lontoo. Kyseinen tehtävä vapautuu syksyllä 2019.

  • Timo Soinin plokin voit lukea tästä.

Kommentoi Facebookissa