Pikavippiyritysten pomoja epäillään veropetoksista – mukana vyyhdissä ex-formulatähti Mika Salo

Epäiltyjä on osakokonaisuudessa viisi ja heitä epäillään törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista.

Epäiltyjä on osakokonaisuudessa viisi ja heitä epäillään törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista. (Kuva Fotolia)

Yritysten kirjanpitoa on Keskusrikospoliisin epäilyn mukaan vääristelty muun muassa perusteettomilla laskuilla ja muilla kulukirjauksilla.

RIKOS Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi osan laajasta rikostutkinnasta, joka koskee pikavippiyhtiöitä ja niiden johtoa. Nyt valmistunut osakokonaisuus siirtyy syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.

Epäiltyjä on osakokonaisuudessa viisi ja heitä epäillään törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet kahden yrityksen toiminnassa vuosien 2008–2012 aikana.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että yritysten vastuuhenkilöt ovat suunnitelmallisesti jättäneet yritysten arvonlisäverot ilmoittamatta ja maksamatta useiden kuukausien ajalta.

Lisäksi yritysten kirjanpitoa on poliisin epäilyn mukaan vääristelty muun muassa perusteettomilla laskuilla ja muilla kulukirjauksilla noin 800 000 euron edestä. Aiheettomilla kirjauksilla on vältetty merkittävä määrä tuloveroja, koska yrityksen tulos on saatu näyttämään todellista pienemmältä.

Poliisi epäilee myös, että yhdelle epäiltynä olevalle henkilölle maksettiin peiteltyinä osinkoina yli 300 000 euroa ilman, että summasta maksettiin lähdeveroa. Rikoshyödyn tässä tapauksessa epäillään olleen 110 000 euroa.

Kyseinen osinkoja saanut henkilö on ex-formulakuljettaja Mika Salo, joka teki aikoinaan oman tutkintapyynnön poliisille, sillä hän koki tulleensa huijatuksi vyyhdissä.

Salon tekemän tutkintapyynnön mukaan pikavippiyrityksen toimitusjohtaja oli erehdyttänyt hänet sijoittamaan 440 000 euroa yritykseen, eikä hän saanut summasta takaisin kuin mainitut reilut 300 000 euroa. Tutkintaa kuitenkin rajoitettiin syyttäjän päätöksellä tältä osin eli se lopetettiin.

Suomen Kuvalehti uutisoi jo vuonna 2013, kuinka Keskusrikospoliisi pidätti Mika Salon kahdeksi vuorokaudeksi suoraan Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun hän oli palaamassa Singaporen F1-kisasta 24. syyskuuta.

Mika Salo on kiistänyt tehneensä asiassa mitään väärää ja hänen asianajajansa mukaan Salon pitäisi olla tapauksessa asianomistajan eikä epäillyn asemassa.

Kommentoi Facebookissa