Pitkä-Jussi tuloo taas – ”Kävimme polvillamme, mutta nousimme komeasti ylös”

Vaikka nimi vaihtui, perinteet säilyivät. Hotel Kurikan takkahuoneessa komeilee edelleen legendaarinen kuva Juha Miedosta. – Kurikan jätin vetovoima ei hyydy, sillä Juha on edelleen tämän paikan sielu, Tuija kehuu.

Vaikka nimi vaihtui, perinteet säilyivät. Hotel Kurikan takkahuoneessa komeilee edelleen legendaarinen kuva Juha Miedosta. – Kurikan jätin vetovoima ei hyydy, sillä Juha on edelleen tämän paikan sielu, Tuija kehuu. (Kuva Anne Anttila)

Kurikkalaishotellin vahvuus löytyy edelleen pohjalaisista perinteisistä.

MATKAILU ”Pitkä is back!” Juha Miedon nimikkohotellina tunnetun Pitkä-Jussin perustajat Heikki ja Tiina Laukkonen eivät antaneet vaikeuksien keskelläkään periksi.

Pitkä-Jussin liiketoiminnan vuokranneen yrittäjän mentyä vuoden 2014 alussa konkurssiin, Heikki keskeytti eläkepäivänsä, otti ohjat käsiinsä ja ryhtyi etsimään maineikkaalle yritykselle uutta vetäjää. Vetoapua antoi Tiina-vaimo.

Uusi johtaja löytyi läheltä. Hotel Kurikaksi nimettyä yritystä ryhtyi kipparoimaan vastaanottopäällikkönä toiminut Tuija Mäki, 45.

– Talo valitsi minut, enkä minä taloa. Tulin aikoinaan extraajaksi, myöhemmin työharjoittelijaksi. Talon sekatyömiehenä opin tekemään kaikkea. Plokkauksesta kokkaukseen ja siivoamisesta esimiehen tehtäviin, Tuija kertoo tyytyväisenä.

Pitkän linjan ”pitkäjussilaisena” Tuija Mäki sanoo tuntevansa talon ja talon tavat, joten paikallisjohtajana hän aikoo edelleen jatkaa perinteistä linjaa ajan henkeen päivitettynä.

– Hotelli sai aikoinaan alkunsa lämpimistä ajatuksista ja tunnettiin matkan varrella kodinomaisesta tunnelmastaan. Pitkä-Jussin vahvuus oli hyvä ruoka ja ystävällinen palvelu. Tämä linja jatkuu.

Palataanpa kuitenkin historiaan. Maineikkaan kurikkalaishotellin värikäs ja vaiherikas taival sai alkunsa vuona 1986. Tällöin kiinteistön omisti Kurikan kaupunki ja liiketoimintaa ryhtyivät pyörittämään Rovaniemeltä Kurikkaan rantautuneet Heikki ja Tiina.

– Kun ovet avattiin, ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Vuotta aikaisemmin olin tutustunut Juha Mietoon. Yhdessä päätimme, että paikkakunnan ensimmäisestä hotellista tehdään hänen nimikkohotellinsa ja tulevaisuutta rakennetaan Kurikan jätin vetovoimalla, Heikki Laukkonen muistelee.

Juha Mieto saavutti uransa aikana yhdeksän suurkisamitalia. Osa palkinnoista on nähtävillä Kurikassa sijaitsevassa Hotel Kurikassa.
Juha Mieto saavutti uransa aikana yhdeksän suurkisamitalia. Osa palkinnoista on nähtävillä Kurikassa sijaitsevassa Hotel Kurikassa. (Kuva Anne Anttila)

Väkeä yli maakuntarajojen

Miedon maine, hyvä ruoka ja maalaishotellin yleinen viihtyvyys vetivät väkeä yli maakuntarajojen. Maanantain kuuluisat naistentanssit ja ympäri Suomen matkaavat kaupparatsut olivat Laukkosen mukaan erinomainen yhdistelmä.

– Alkuaikoina tanssittiin kuusi iltaa viikossa ja parketti oli 90-luvun lamaan saakka aina täynnä. Pitkä-Jussissa vierailivat kaikki Suomen ykkösartistit. Saimme kunnian palvella myös nokiapomo Jorma Ollilaa sekä maailman huonointa, korkeanpaikan kammosta kärsivää mäkihyppääjä Eddie Edwardsia, Laukkonen muistelee naureskellen.

Vaikka mestarihiihtäjän markkina-arvo oli hotellille tärkeä jo pelkkänä nimenä, niin oman vetovoimaisuutensa paikalle antoi myös vuonna 1986 Pitkä-Jussiin avattu ”Juha Mieto -näyttely”.

– Sovimme Juhan kanssa, että pysyvä näyttely toteutetaan yhteistyössä. Sopimus oli yksinkertainen ja selkeä; me rakennutamme näyttelyvitriinit ja Mieto täyttää ne valitsemillaan mitaleilla ja pokaaleilla. Käytännössä hän antoi palkintonsa lainaksi, Heikki Laukkonen kertoo.

Myös itse sopimus laadittiin Laukkosen mukaan perin pohjalaiseen tyyliin.

– Ei siinä kraapusteltu minkäänlaisia papereita. Lyötiin vain kättä päälle ja lopuksi juotiin hyvät kahvit, Laukkonen paljastaa naureskellen.

Hotelli-Ravintola Pitkä-Jussin menestys ei pahemmin ontunut edes 90-luvun laman aikana. Yhteistyösopimus erään kansainvälisen teollisuusyrityksen kanssa kuljetti pahimman ajan ylitse.

Kylmää kyytiä

Selviytyminen yritysmaailmaa ravistelleesta lamasta oli Laukkosille onnenpotku, jonka hedelmistä ammattitaitoinen yrittäjäpari ei ehtinyt kuitenkaan kauaa nauttia. Elettiin vuotta 2001, kun Heikki Laukkonen ihmetteli iho-ongelmia sekä nopeaa laihtumistaan.

– Menin lääkäriin ja vaadin kortisonin sijaan tarkempia tutkimuksia. Jo verikokeesta selvisi, ettei kaikki ole kunnossa, mutta magneettikuva paljasti kylmän totuuden. Aivoistani löytyi isokokoinen kasvain.

Heikin vakava sairaus pysäytti arjen ja muutti luonnollisesti koko perheen elämää. Edessä oli kylmää kyytiä. Oltiin tilanteessa, jossa jouduttiin tekemään lyhyessä ajassa isoja päätöksiä. Sairastumisen aikoihin Laukkosilla oli kaksi yritystä. Pitkä-Jussin lisäksi Tiina johti perustamaansa McDonald´s-ravintolaa Seinäjoella.

Jostain oli luovuttava. Jo siinä vaiheessa, kun Heikki Laukkonen meni leikkaukseen, Pitkä-Jussi oli myyty. Onnekkaasti päättyi myös operaatio, jossa Heikin aivoista poistettiin hyvälaatuinen kasvain.

Pohjalaisuus näkyy vahvasti niin paikan asiakaskunnassa kuin ohjelmatarjonnassakin.
Pohjalaisuus näkyy vahvasti niin paikan asiakaskunnassa kuin ohjelmatarjonnassakin. (Kuva Anne Anttila

Vaikka Heikin vakava sairaus oli pakottanut Laukkoset luopumaan liiketoiminnasta, niin vuonna 2007 Pitkä-Jussin kiinteistö siirtyi kuitenkin yrittäjäparin ja kansanedustaja Lars Gästgivarsin omistamalle Cazza Oy -kiinteistöyhtiölle.

– Myös minä toivuin sairaudesta ja opettelin uutta arkea vapaaherran roolissa Espanjassa, Heikki kuvailee.

Pitkä-Jussi sai uuden yrittäjän, toiminta jatkui tuttuun tyyliin majoituksen, ruokailun ja tanssin merkeissä. Vuosien saatossa ravintolamaailma kuitenkin muuttui ja rakennemuutoksen myötä tanssiravintoloiden suosio romahti.

Ihmisiä ei riittänyt enää Pitkä-Jussinkaan parketeille eikä pitkille baaritiskeille. Monista yrityksistä huolimatta Pitkä-Jussi asetettiin vuoden 2014 tammikuussa konkurssiin.

Brändi nimeltä Pitkä-Jussi

Heikki ja Tiina Laukkonen palasivat takaisin Pitkä-Jussiin nostaakseen hotelli-ravintolan takaisin jaloilleen. Ja pariskunta teki sen minkä lupasikin.

– Halusimme turvata hotellin toiminnan, joten yksinkertaisinta oli tulla tiskin taakse itse, Heikki luonnehtii.

Vaikka tien viitoittajina toimivat tutut askelmerkit, niin Laukkoset tekivät pikavierailun kuitenkin aivan toisenlaiseen maailmaan.

– Neljässätoista vuodessa ehti tapahtua paljon. Ennen ihmiset viihtyivät tanssiravintoloissa. Joivat, söivät ja nauttivat. Nyt viina haetaan Virosta ja juhlat pidetään kotona.

Vaikka aika puhalsi entisen ohitse, niin Pitkä-Jussista oli muotoutunut kuitenkin tunnettu brändi. Heikki ja Tiina Laukkonen tekivät näyttävän elämäntyön ja loivat hotelli-ravintolalle aidot pohjalaiset kasvot.

Siinä vaiheessa, kun yritys oli jälleen jaloillaan ja luotsina talosta tuttu Tuija, Laukkoset myivät osuutensa kiinteistöstä yhtiötoverilleen Lars Gästgivarsille.

– Meidän osaltamme kirjan kannet on suljettu. Yritys on hyvissä käsissä, joten nyt on aika nauttia uuden elämän hedelmistä. Edessä on Espanja, kiireettömyys ja yhteinen aika, Heikki Laukkonen hymähtää kiitollisena.

Hotel Kurikkaa uuteen nousuun luotsaava Tuija Mäki tuntee talon tavat ja askelmerkit, sillä hän tuli taloon jo vuonna 1992. – Tämä on sitä kuuluisaa pohjalaista sisukkuutta, Tuija luonnehtii.
Hotel Kurikkaa uuteen nousuun luotsaava Tuija Mäki tuntee talon tavat ja askelmerkit, sillä hän tuli taloon jo vuonna 1992. – Tämä on sitä kuuluisaa pohjalaista sisukkuutta, Tuija luonnehtii. (Kuva Anne Anttila)

Kestikievarin uusi emäntä

Tuija Mäki on tarttunut vetokapulaan idearikkain ajatuksin. Vuonna 1992 taloon tullut Tuija kutsuu itseään aidoksi ”pitkäjussilaiseksi”. Pienessä työyhteisössä rattaat pyörivät yhteisvoimin.

– Kävimme polvillaan, mutta nousimme ylös. Sain parasta mahdollista opastusta niin entisiltä yrittäjiltä, työtovereilta kuin Laukkosen pariskunnaltakin. Nimenmuutoksesta huolimatta ”Pitkä” on palannut ja komeampana kuin koskaan, Tuija Mäki luonnehtii hymyillen.

Hotel Kurikka tarjoaa nyt yksilöllistä ja kodinomaista asiakaspalvelua, hotellissa on 35 ajanmukaista huonetta, joista osaan on tehty myös näyttävä pintaremontti.

– Kilpailu on kova, joten hinta-laatu-suhteeseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Käytössämme on kuitenkin salainen ase; viihtyvyys ja hyvä ruoka. Pyrimme siihen, että asiakas tuntee olonsa kotoisaksi.

Vaikka Tuija on tyytyväinen yrityksen asiakasvirtaan, niin taantuman myötä toimintaa on jouduttu päivittämään ajan henkeen sopivammaksi.

– Esimerkiksi suositut tanssi-illat ja ennen kaikkea maakunnan kuuluisimmat naistentanssit ovat toistaiseksi telakalle. Tilalle on tulossa kuitenkin paljon uutta. Toiveena on luoda tästä maakunnan yhteinen olohuone, matkamiehen kakkoskoti ja samalla myös täyden palvelun kokoushotelli.

Tuijan suunnitelmissa on järjestää yhdessä yritysten ja yhteisöjen kanssa erilaisia tapahtumia. Huumoria ja kulttuuria ei ole koskaan liikaa.

– Kehitteillä on erilaisia klubi-iltoja ja yrityksille räätälöityjä virkistys- ja koulutuspäiviä. Osa ideoista on jo toteutunutkin, mutta kaikkia ässiä ei sovi kerralla pistää pöytään.

Kommentoi Facebookissa