Pitkäaikainen kansanedustaja Matti Ahde on kuollut – vakava sairaus vei ministerin

Matti Ahteen uran kovin paikka oli luopuminen Veikkauksen toimitusjohtajuudesta.

Matti Ahteen uran kovin paikka oli luopuminen Veikkauksen toimitusjohtajuudesta. (Kuva AOP)

Urheilumies ja oopperan ystävä valittiin eduskuntaan 24-vuotiaana sähköasentajana.

MINISTERI Pitkäaikainen SDP:n kansanedustaja, ministeri Matti Ahde on kuollut 73-vuotiaana. Asian on vahvistanut STT:lle hänen puolisonsa Hilkka Ahde. Vuonna 1945 syntynyt Matti Ahde kuoli kotonaan Helsingissä perjantain vastaisena yönä.

Vuonna 1970 oululainen 24-vuotias sähköasentaja valittiin eduskuntaan. Urheilullinen kansanedustaja nousi ääniharavaksi ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Vuonna 1982 hän toimi hallituksessa sisäministerinä, salkku vaihtui vuoden kuluttua ympäristöministeriksi. Vuonna 1987 Matti Ahde nimitettiin eduskunnan puhemieheksi.

Matti Ahde toimi Veikkauksen toimitusjohtajana vuosina 1990–2001. Hän joutui eroamaan luottamuspulan johdosta, kun naispuoliset alaiset syyttivät häntä ahdistelusta. Ahde palasi eduskuntaan vuonna 2003 ja jätti kansanedustajan tehtävät vuonna 2011. Hän sai ministerin arvon vuonna 2017.

Matti Ahde nähtiin vielä kaksi viikkoa sitten vieraana Presidentinlinnassa, hän oli osallistunut Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä yhtäjaksoisesti vuodesta 1970 alkaen. Ahde oli myös oopperan ystävä ja toimi tukisäätiön hallituksen puheenjohtajana vuodesta 1995 alkaen sekä urheiluvaikuttajana TUL:n puheenjohtajana vuosina 1977–1995 ja Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtajana 1979–1996

Matti Ahde kertoi huhtikuussa 2017 sairastavansa syöpää.

Lue myös: Entinen ministeri ja kirjailija Claes Andersson on kuollut – pitkäaikainen sairaus vei kulttuurivaikuttajan

Kommentoi Facebookissa