Poliisi epäilee alaikäisen pojan kiristäneen naapuriltaan lähes 30 000 euroa ‒ ”Jengirikolliset ovat perässä”

Poika kertoi poliisin kuulusteluissa ensin erilaisia sepitettyjä tarinoita häntä ja naapureita uhkaavista henkilöistä.

Poika kertoi poliisin kuulusteluissa ensin erilaisia sepitettyjä tarinoita häntä ja naapureita uhkaavista henkilöistä. (Kuvituskuva Fotolia)

Takavarikossa ei ole kuin noin viisi euroa, koska poika oli ehtinyt kuluttaa kaikki saamansa rahat.

KIRISTYS Poliisi epäilee 16-vuotiaan pojan huijanneen naapuriltaan yli 28 000 euroa kuluvan vuoden helmi-maaliskuun aikana. Tapausta tutkii Helsingin poliisin nuorisoryhmä. Rikosnimike on törkeä kiristys. Asianomistaja on nelikymppinen helsinkiläismies.

Tapauksen esitutkinta on loppusuoralla. Esitutkinnan perusteella poliisi on selvittänyt, että tapahtumat alkoivat, kun asianomistaja löysi taloyhtiön pihavarastosta keväällä 2019 aseen näköisen esineen, jonka hän toimitti poliisille. Kyseessä ei kuitenkaan ollut toimiva ase.

Lähes vuotta myöhemmin, alkuvuodesta 2020 asianomistaja tapasi nakkikioskilla joukon poikia. Hän ei kuitenkaan humalatilastaan johtuen muista, mistä hän oli poikien kanssa keskustellut. Yksi nakkikioskilla olleista pojista oli miehen naapuri. Nakkikioskin tapahtumien jälkeen mies oman kertomansa mukaan kuuli, kuinka naapurin pojan parvekkeella keskusteltiin ”aseesta”, jonka mies oli aiemmin löytänyt ja kuinka mies oli vienyt sen poliisille. Lisäksi mies kuuli, että jos pitää paikkansa miehen vieneen kyseisen aseen poliisille, häneltä lähtisi henki.

Mies päätti mennä käymään naapurinsa luona sopiakseen asian. Ovelle oli tullut nakkikioskilla ollut poika. Miehen mukaan poika oli vaikuttanut ensin hämmästyneeltä, mutta lupasi sitten ”kysellä tyypeiltä”, keiden kanssa mies oli puhunut nakkikioskilla aseesta. Poika otti mieheen yhteyttä tekstiviestitse ja kertoi, että jos ”jengirikolliset” saisivat sekä pojalta että mieheltä 200 euroa, asia olisi sovittu. Mies lupautui maksamaan sekä oman että pojan osuuden eli yhteensä 400 euroa.

Mies oletti pitkään, että hänen lisäkseen myös poikaa uhkaillaan ja kiristetään. Kaikki yhteydenpito väitettyjen kiristäjien kanssa tapahtui kuitenkin aina pojan kautta, eikä miestä koskaan uhattu suoraan. Pojan ja miehen välinen viestittely jatkui yli kuukauden ajan. Poika väitti, että heiltä vaaditaan aina vain lisää rahaa. Mies toimitti pojalle useissa erissä yli 28 000 euroa. Hän jätti rahat erilaisiin piilopaikkoihin, esimerkiksi taloyhtiön rappukäytävään, parkkihallin rappujen alle tai puukasojen rakoihin.

Mies koki lopulta tilanteen niin uhkaavana, että muutti hotelliin ja ilmoitti asiasta poliisille. Poliisi otti kiinni ja pidätti 16-vuotiaan pojan. Poika kertoi ensin kuulusteluissa erilaisia sepitettyjä tarinoita häntä ja naapureita uhkaavista henkilöistä. Pojan kertoman mukaan hänelle oli tullut useamman kerran postiluukusta lappu, jossa vaadittiin aina lisää rahaa. Lisäksi hänet olisi otettu jonkun auton kyytiin, jossa oli miehiä kommandopipot päässä. Rahaa hän oli oman osuutensa maksamiseen saanut nettipelivoitoilla.

Tarina ei kuulostanut uskottavalta ja pojan puhelimesta löytyi laite-etsinnässä video, jossa hän heittelee sohvalla istuen ja iloiten seteleitä ilmaan. Lopulta poika myönsi, että oli keksinyt koko uhkailutarinan ja käyttänyt naapurilta saamansa rahat itse. Poika käytti mieheltä saamansa rahat vaatteisiin, taksilla ajeluun, nettipelaamiseen ja erilaisiin muihin hyödykkeisiin.

Poliisi suoritti asunnolle kotietsinnän, jonka yhteydessä takavarikoitiin vaatteita, kenkiä, vöitä, laukku, peliohjain ja noin viisi euroa rahaa. Lisäksi asunnosta löytyi muutama gramma marihuanaa. Poliisi on selvittänyt, että poika talletti helmi-maaliskuun aikana pelitililleen noin 20 000 euroa ja sieltä oli nostettu noin 10 000 euroa.

Takavarikossa ei ole muuta rahaa kuin asunnosta löydetyt noin viisi euroa, koska poika oli ehtinyt kuluttaa kaikki saamansa rahat.

Lue myös: Nuoret uhkailivat, pahoinpitelivät ja kiduttivat alaikäistä poikaa – taustalla vähäinen velka

Kommentoi Facebookissa