Poliisi tutkii useita Postin nimissä toteutettuja huijauksia ‒ rikoshyöty yli 200 000 euroa

Jos olet saanut huijausviestin, älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin.

Jos olet saanut huijaussoiton tai huijausviestin, älä soita takaisin tai vastaa viestiin. (Kuva Fotolia)

Postin saapumisilmoitukselta näyttävä tekstiviesti on ohjannut käyttäjän tietojenkalastelusivustolle.

HUIJAUS Helsingin poliisilaitos tutkii Postin nimissä tehtyjä ammattimaisia huijauksia, jotka on toteutettu kolmena eri ajankohtana. Viime viikonlopun aikana ja sen jälkeen Helsingin poliisilaitoksella on tiedossa yli 30 uhria. Viime viikonlopun osalta rikoshyöty on ollut noin 19 000 euroa.

Kaikissa tapauksissa Postin saapumisilmoitukselta näyttävä tekstiviesti on ohjannut käyttäjän www.smartpostkoodi.net tai www.smartpostseuranta.com-verkkosivulle. Tietojen kalastelua varten tehty väliaikainen sivusto on pyytänyt tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla.

Juttuvinkki: Microsoft-huijarit esiintyvät teknisenä tukena ‒ kahdelta uhrilta viety yli 30 000 euroa rikoksella

Ainakin Nordean ja OP:n verkkopankkitunnuksia ja henkilötietoja hyödyntämällä on haettu pikalainoja. Lainarahat on siirretty heti suomalaiselle pankkitilille ja nostettu välittömästi ulos automaatista Virossa.

‒ Huijaukset ovat ammattimaisesti toteutettu. Verkkosivu on kaikilla kerroilla ollut käytössä vain yhden viikonlopun, jonka aikana tekstiviestejä on lähetetty paljon. Rahat on nostettu muulien avulla samana viikonloppuna, kertoo rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta.

Huijareiden lähettämä viesti voi näyttää esimerkiksi tältä.
Huijareiden lähettämä viesti voi näyttää esimerkiksi tältä. (Kuva Poliisi)

Rahojen nostamiseen on käytetty muuleja eli henkilöitä, joiden tehtävänä on vastaanottaa rikoksella hankittua omaisuutta ja toimittaa se ketjussa eteenpäin. Muulina toimiminen on rangaistava teko.

Poliisi toteaa, että jos olet saanut vastaavan tekstiviestin ja antanut joitakin tietoja huijaussivustolle, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi ja tee sen jälkeen ilmoitus poliisille.

Lue myös: Poliisi varoittaa huijausyrityksistä – pankkiin viittaavasta palvelunumerosta soitettiin ja udeltiin korttitietoja

Kommentoi Facebookissa