Poliisille sakot tietosuojarikoksesta – urkki tietojärjestelmästä kuolemansyyn tutkinnan tietoja

Poliisimies myönsi katsoneensa tietojärjestelmästä serkkunsa avopuolison kuolemansyyn tutkintaan liittyviä tietoja. (Kuvituskuva Fotolia)

Rikosylikonstaapelilla on virkatehtäviä varten myönnetty käyttöoikeus poliisiasioiden tietojärjestelmään.

TIETOSUOJA Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli on saanut sakot tietosuojarikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Konstaapeli urkki poliisin tietojärjestelmästä erään henkilön kuolemansyyn tutkintaan liittyviä tietoja. Käräjäoikeuden mielestä teko ei ole vähäinen.

Rikosylikonstaapelilla on poliisin virkatehtäviä varten myönnetty käyttöoikeus poliisiasioiden tietojärjestelmään. Käräjäoikeuden tuomiossa todetaan, että poliisimies oli tehnyt ilman virkatehtäviin liittyvää perustetta salassa pidettävään kuolemansyyn tutkintaan liittyvän haun sekä avannut ja katsonut ilmoituksen tiedot.

– Teko ei huomioon ottaen sen haitallisuus ja vahingollisuus ja muut tekoon liittyvät seikat ole kokonaisuutena arvostellen vähäinen, käräjäoikeus toteaa.

Poliisimies myönsi katsoneensa tietojärjestelmästä serkkunsa avopuolison kuolemansyyn tutkintaan liittyviä tietoja, vaikka siihen ei ollut virkatehtäviin liittyvää perustetta. Käräjäoikeuden istuntoon vastaaja ei saapunut. Oikeus siis antoi tuomion ilman vastaajan läsnäoloa. Oikeus tuomitsi 46-vuotiaan rikosylikonstaapelin maksamaan 20 kappaletta 37 euron päiväsakkoja, eli maksettavaa tuli 740 euroa.

Lue myös: Terveyskeskuksen työntekijä katseli luvatta sukulaistensa tietoja – syyte tietosuojarikoksesta

Kommentoi Facebookissa