Porschen uuden supertykin ensimmäiset viralliset tiedot julkaistiin

Stuttgartilaiset kehittävät parhaillaan vieläkin tehokkaampaa GT2 RS:ää.

Stuttgartilaiset kehittävät parhaillaan vieläkin tehokkaampaa GT2 RS:ää. (Kuva Porsche)

Porsche 911 GT2 RS:n pitäisi singahtaa nollasta sataan alle kolmessa sekunnissa.

AUTOT Jo Porsche 911:n perusmallit ovat täysiverisiä urheiluautoja, mutta legendaarisen automallin GT-versiot ovat silti oma lukunsa. Nykyisestä 991-korimallista on tehty vaparikoneella varustettua GT3:a ja vieläkin ratahenkisempää GT3 RS:ää. Jälkimmäinen odottelee vielä faceliftiään, mutta ”tavallinen” GT3 sai jo kasvojenkohotuksensa ja sen myötä tasan 500 hevosvoimaa. Ne tulevat käyttöön vasta yli 8000 kierroksen kohdalla vapaasti hengittävien sporttimoottoreiden parhaiden perinteiden mukaisesti.

Brutaalimpaa alakierrospotkua kaipaaville Porschella on vielä yksi ässä hihassaan. Stuttgartilaiset kehittävät nimittäin parhaillaan vieläkin tehokkaampaa GT2 RS:ää, josta julkaistiin nyt ensimmäiset tiedot. Tuleva super-911 saadaan myyntiin ilmeisesti vasta vuonna 2019, joten se jää 991-sukupolven joutsenlaukuksi ennen seuraavan sukupolven lanseerausta.

Auton sydämenä toimii Turbo S:stä lainattu 3,8-litrainen tuplaturbokuutonen, jota muokataan kuitenkin kattavasti. Kone saa muun muassa uudet turboahtimet, nostetun ahtopaineen ja entistä kevyemmän pakoputkiston. Porschen GT-autoista vastaava Andreas Preuninger korostikin, että GT2 RS ei ole mikään viritetty Turbo S, vaan täysin uusiksi suunniteltu auto.

911-mallisarjan uuden huippumallin moottorista irtoaa tämänhetkisen tiedon mukaan vähintään 641 hevosvoiman teho ja 750 newtonin huippuvääntö, mutta nämä lukemat kasvavat todennäköisesti vielä kehitystyön edetessä. GT3:a saa nykyään sekä perinteisellä manuaalilla että PDK-kaksoiskytkinlaatikolla, mutta GT2 RS:ssä luotetaan pelkästään seitsemänpykäläiseen PDK-laatikkoon. Toisin kuin Turbo S:ssä, muhkea voima välitetään ainoastaan taka-akselille, jonka pitoa parantaa sähköinen tasauspyörästön lukko.

Jo Porsche 911:n perusmallit ovat täysiverisiä urheiluautoja, mutta legendaarisen automallin GT-versiot ovat silti oma lukunsa.
Jo Porsche 911:n perusmallit ovat täysiverisiä urheiluautoja, mutta legendaarisen automallin GT-versiot ovat silti oma lukunsa. (Kuva Porsche)

Uuden GT2 RS:n pitäisi painaa alle 1500 kiloa, joten teho-painosuhde on vähintäänkin kunnossa. Massa pidetään kurissa muun muassa ohuempien lasien avulla, joissa hyödynnetään älypuhelinten näytöistä tuttua gorillalasiteknologiaa. Äänieristyksistä ei ole kuitenkaan luovuttu kokonaan, ja haluttaessa ostajat voivat jättää tietoviihdejärjestelmän ja ilmastoinnin kokonaan pois. Tämä laskee luonnollisesti painoa, ja samaa tarkoitusta palvelee niin sanottu Weissach-paketti. Se tuo mukanaan 30 kilon painonsäästön mm. magnesiumvanteiden, titaanisten turvakaarten ja hiilikuitukaton myötä.

Kaiken tämän tarkoituksena on luonnollisesti suorituskyvyn maksimoiminen. 911 GT2 RS:n pitäisi singahtaa nollasta sataan alle kolmessa sekunnissa, ja 200:n nopeus on taulussa alle yhdeksässä sekunnissa. Huippunopeutta riittää peräti 340 km/h:n verran, ja legendaarisen Nürburgringin Nordschleifen kierros saattaa sujua jopa alle seitsemässä minuutissa. Porschessa on myös erityinen vesiruiskutus välijäähdyttimelle, ja sen viiden litran säiliö riittää kolmelle Nordschleifen kierrokselle.

Stuttgartilaisten uuden supertykin esisarjan tuotanto käynnistyy jo muutaman viikon päästä, joten auto paljastetaan koko komeudessaan ilmeisesti vielä tämän vuoden puolella. Esittelypaikkana toimii todennäköisesti syyskuinen Frankfurtin autonäyttely, ja GT2 RS nousee varmasti kalleimmaksi 911:ksi. Kiinnostuneiden kannattaa silti toimia nopeasti, koska autoja tehdään vain pieni erä ja niiden hinnat nousevat nopeasti virallisen myynnin päätyttyä.

Kommentoi Facebookissa