Potilas kuoli, lääkärille syyte kuolemantuottamuksesta – vain virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoja

Käräjäoikeus totesi, että lääkäri on rikkonut virkavelvollisuuttaan.

Käräjäoikeus totesi, että lääkäri on rikkonut virkavelvollisuuttaan. (Kuvituskuva Fotolia)

Käräjäoikeuden mukaan potilaan kuolema on voinut seurata huolimattomuudesta riippumatta.

SYYTE Lääkärin hoidossa ollut miespotilas kuoli Kangasalla keväällä 2015. Tekoaikaan noin 60-vuotiaalle lääkärille luettiin syyte tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä kuolemantuottamuksesta. Samat syytteet esitettiin myös Kangasalan kaupungille, johon lääkäri oli virkasuhteessa.

Syyttäjän mukaan lääkäri ei ollut ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin potilaan hoidossa. Potilas kuoli, ja syyttäjän mukaan kuolema oli seuraus vastaajan huolimattomuudesta.

Käräjäoikeus totesi, että lääkäri on rikkonut virkavelvollisuuttaan. Syyte kuolemantuottamuksesta meni kuitenkin nurin Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Käräjien mukaan menettely ei aiheuttanut potilaan kuolemaa ja kuolema on voinut seurata lääkärin huolimattomuudesta riippumatta.

Sen sijaan virkavelvollisuuden rikkomisesta tuli tuomio. Lääkäri määrättiin maksamaan 35 päiväsakkoa. Yhden päiväsakon hinta oli 64 euroa, joten maksettavaa tuli 2240 euroa.

Tapausta käsiteltiin oikeudessa suljetuin ovin ja aineisto määrättiin pidettäväksi salassa 60 vuotta. Myös tuomio on salainen, paitsi käräjäoikeuden julkistamilta osiin. Salauksen syynä on se, että tuomio sisältää arkaluonteisia tietoja potilaan terveydentilasta.

Lue myös: Lääkettä viisinkertaisesti liian suuri annos – 90-vuotias potilas kuoli, lääkäreiden syytteet hylättiin

Kommentoi Facebookissa