Presidentti Niinistö puuttuu kirjaväitteisiin – ”Ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa”

Presidentin mukaan on selvää, että teoksissa esiintyy suurempia tai pienempiä asiavirheitä ja erheellisiä tulkintoja.

Presidentin mukaan on selvää, että teoksissa esiintyy suurempia tai pienempiä asiavirheitä ja erheellisiä tulkintoja. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia/ Matti Porre)

Sauli Niinistö ei ole osallistunut tai myötävaikuttanut kummankaan hänestä kertovan kirjan tekoon.

PRESIDENTTI Kuluneella viikolla on ilmestynyt kaksi kirjaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön elämästä ja toiminnasta. Tasavallan presidentin kanslian julkaisemassa kirjoituksessa Niinistö toteaa, että on aivan ymmärrettävää, että kirjoissa ja niiden pohjalta julkisuudessa halutaan arvioida presidentin toimintaa.

Niinistö ei ole osallistunut tai myötävaikuttanut kummankaan kirjan tekoon. Tästä johtuen presidentin mukaan on selvää, että teoksissa esiintyy suurempia tai pienempiä asiavirheitä ja erheellisiä tulkintoja – joita kaikkia on mahdotonta ja tarpeetontakin lähteä julkisesti kommentoimaan.

Niinistö katsoo kuitenkin aiheelliseksi oikaista Into Kustannuksen julkaiseman ja Aamulehden kahden toimittajan tekemän kirjan pohjalta julkisuuteen laajasti levinnyttä kahta väitettä. Ensimmäinen liittyy Niinistön tapaamiseen työmarkkinaosapuolten kanssa. Syksyllä 2015 oli levinnyt tunnelma, jossa alettiin huolestuttavasti jo puhua seuraavan kevään lakoista.

– Sain yhteydenoton molemmilta osapuolilta. He toivoivat yhteisen keskustelutilaisuuden järjestämistä. Puhuin asiasta pääministerin kanssa ja hänen myönteisen kantansa myötä kutsuin osapuolet Mäntyniemeen. Päällimmäinen huoleni oli riitainen tunnelma, ei niinkään itse kilpailukykysopimus. Halusin korostaa varsin heikkoa taloustilannettamme, ja kaikki olivat siitä samaa mieltä, Niinistö toteaa.

Tilaisuuden on nyt sanottu olleen salainen, mutta Niinistön mukaan siinä ei kuitenkaan ollut salaamista ja hän toi tilaisuudessa kertomansa viestin julki muutamaa viikkoa myöhemmin. Uudenvuodenpuheessaan Niinistö suuntasi sanansa suoraan työmarkkinaosapuolille.

”On hyvä, että työmarkkinoiden keskusteluyhteys on edelleen auki. Kannustan teitä löytämään sovintoa. Hyvä ei ole kevättä riidellen kohdata.”

Niinistö kertoo ottaneensa puheessaan myös suoraan kantaa käynnissä olleeseen talouskeskusteluun.

”Olisi hyvä löytää riittävän yleiset tai jopa yrityskohtaiset sitoumukset siitä, että saatava hyöty tullaan käyttämään puhutun mukaisesti, siis työpaikkojen turvaamiseen.”

Presidentti huomauttaa, että hänen puheensa ei tuolloin herättänyt ainuttakaan moitetta sisäpolitiikkaan puuttumisesta. Saman kirjan pohjalta on lisäksi väitetty, että Niinistö olisi painostanut Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen.

– Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa. En ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen.

Niinistö sanoo asiaa puidun perusteellisesti jo tuoreeltaan vuonna 2015, jolloin hallitusta moitittiin samasta kuin presidenttiä nyt. Elokuussa 2015 silloinen elinkeinoministeri Olli Rehn vastasi Vasemmistoliiton kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen seuraavasti:

”Hallitus ei ole painostanut Fortum Oyj:tä lähtemään mukaan Fennovoima-hankkeeseen. Valtioneuvoston jäsenet ja Fortum Oyj:n johto ovat käyneet tästä ajankohtaisesta hankkeesta informoivaa keskustelua.”

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Kirja väittää Niinistön painostaneen Sipilän hallitusta – näin saatiin Fortum mukaan Fennovoimaan

Kommentoi Facebookissa