Presidenttipari juhlisti satavuotiasta Suomea Tukholmassa – ”Läheisten ystävien seurassa”

Presidentti Niinistö, rouva Haukio ja kuningatar Silvia tutkivat suomalaista havupuun taimenta Kungsträdgårdenissa, Tukholmassa Suomi100-juhlissa.

Presidentti Niinistö, rouva Haukio ja kuningatar Silvia tutkivat suomalaista havupuun taimenta Kungsträdgårdenissa, Tukholmassa Suomi100-juhlissa. (Kuva Hanna Öunap/Tasavallan presidentin kanslia)

Kolmipäiväinen festivaali on suurin Suomen ulkopuolella järjestettävä juhlavuoden tapahtuma.

SUOMI 100 Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio juhlistivat satavuotiasta Suomea Tukholmassa.

– Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlat ovat aina parhaimmillaan läheisten ystävien seurassa, yhdessä, tasavallan presidentti Niinistö sanoi puheessaan Tukholman Kungsträdgårdenissa.

Presidenttipari osallistui Suomi 100 -kaupunkifestivaalin avajaisiin yhdessä Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian kanssa. Kolmipäiväinen STHLM/SUOMI-festivaali on suurin Suomen ulkopuolella järjestettävä itsenäisyyden juhlavuoden tapahtuma.

– Kansakuntiemme suhteet perustuvat pitkälle yhteiselle historialle, jaetulle arvopohjalle, luottamukselle ja avoimelle vuorovaikutukselle, presidentti Niinistö jatkoi.

Kaupunkifestivaalin avajaisiin oli saapunut tuhansia katsojia. Mark Levengoodin ja Maria Sidin juontaman avajaistilaisuuden jälkeen kunniavieraat tervehtivät katsojia ja kiersivät Suomen eri puolia esittelevää näyttelyaluetta. Kuningaspari sai maistaakseen suomalaista suklaata ja mukaansa myös suomalaisen havupuutaimen.

Tukholman-vierailu alkoi kuningasperheen tarjoamalla yhteisellä lounaalla Kuninkaanlinnassa.
Tukholman-vierailu alkoi kuningasperheen tarjoamalla yhteisellä lounaalla Kuninkaanlinnassa. (Kuva Henrik Garlöv, Kungliga Hovstaterna)

Suomi ja Ruotsi vahvasti yhdessä

Kungsträdgårdenista presidentti Niinistö ja Ruotsin kuningas siirtyivät Suomen Tukholman-suurlähetystön järjestämään juhlaseminaariin. Talousseminaarin otsikko oli ”Suomi ja Ruotsi, yhdessä kohti tulevaisuutta”.

Molemmat valtionpäämiehet pitivät seminaarissa puheen. Presidentti Niinistö muistutti, ettei Suomen historiaa voi ymmärtää huomioimatta Ruotsia.

– Olemme olleet sidoksissa toisiimme läpi historian. Tuon sidoksen vahvuus ja juridinen pohja vain ovat ajan mittaan vaihdelleet, hän sanoi.

Yhteiskuntiemme menestystekijöiksi presidentti listasi kilpailukyvyn, koulutuksen, tieteen ja tutkimuksen, mutta sanoi, ettei menestys ole tulevaisuudessa itsestään selvää.

– On tärkeää, että taloudellinen yhteistyö maidemme välillä ulottuu kaupan lisäksi tutkimukseen ja kehitystyöhön, sillä ne mahdollistavat tarvittavan uudistumisen.

Seminaarin muita puhujia olivat muun muassa Ruotsin kuninkaallisen insinööritieteiden akatemian toimitusjohtaja Tuula Teeri, Fortumin Pekka Lundmark sekä liikemies Jacob Wallenberg.

Rafaela ja Kaj Forsblom sekä Kansallismuseon museojohtaja Berndt Arell esittelevät upeaa kokoelmaa.
Rafaela ja Kaj Forsblom sekä Kansallismuseon museojohtaja Berndt Arell esittelevät upeaa kokoelmaa. (Kuva Hanna Öunap/Tasavallan presidentin kanslia)

Suomalaista muotoilua ja valokuvataidetta

Rouva Jenni Haukio ja kuningatar Silvia tutustuivat iltapäivällä Liljevachsin taidehallin ”Fokus Finland – 3 x Aho & Soldan” -valokuvanäyttelyyn.

Näyttelyssä on esillä noin 120 valokuvaa kulttuurisuvun kolmikolta Heikki Aholta, Björn Soldanilta ja Claire Aholta. Kuvat esittävät suomalaista valokuvataidetta 1920-luvulta aina 1960-luvulle asti.

Rouva Haukio ja kuningatar Silvia vierailivat myös toisessa 100-vuotiasta Suomea juhlistavassa näyttelyssä. Rafaela ja Kaj Forsblom olivat henkilökohtaisesti opastamassa vieraita Ruotsin Kansallismuseon näyttelyssä ”Sata vuotta suomalaista designia – Rafaela ja Kaj Forsblomin kokoelmista”, joka koostuu yli 200:sta suomalaisesta muotoiluesineestä.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa