Pulttibois-sarjaa tai Pekka ja Pätkä -elokuvaa ei epäillä rikoksesta – poliisi ei aloita esitutkintaa

Poliisi on arvioinut tutkintapyynnöt kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

Poliisi on arvioinut tutkintapyynnöt kiihottamisena kansanryhmää vastaan. (Kuva AOP)

Poliisin esiselvityksessä ei tullut ilmi, että kulttuurituotteissa täyttyisi kiihottamisrikoksen tunnusmerkistö.

TUTKINTAPYYNTÖ Helsingin poliisilaitokselle on marraskuun aikana tehty useita tutkintapyyntöjä muun muassa 1980–1990-luvulla esitetyistä tv-sarjoista. Poliisi on arvioinut tutkintapyynnöt kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Poliisin mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Tutkintapyynnöistä valtaosa on sisältänyt ainoastaan yleisluontoisen väitteen mahdollisen rikoksen tapahtumisesta. Pelkkä väite rikoksesta ja väitettä koskevat olosuhteet eivät ole asianmukainen peruste esitutkinnan käynnistämiseksi tai edes laaja-alaisen aineiston viranomaislähtöiseen hankkimiseen ja tarkastamiseen asian esiselvityksessä.

Poliisin esiselvityksessä ei tullut ilmi, että kulttuurituotteissa täyttyisi kiihottamisrikoksen tunnusmerkistö. Asiassa on tarkasteltu eräitä videoleikkeitä siltä osin kuin ne on tutkintapyynnöissä konkreettisesti yksilöity. Kyseessä ovat olleet muun muassa Hymyhuulet-sketsisarja, Pulttibois-sketsisarja, Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuva sekä Salatut elämät -tv-sarja.

Poliisin mukaan asiassa ei ole saatu selvitystä siitä, että kulttuurituotteita olisi käytetty osana jotakin muuta viitekehystä, joka yhdessä kulttuurituotteen kanssa herättäisi suvaitsemattomuutta, halveksuntaa tai jopa vihaa jotakin kiihottamisrikoskriminalisoinnilla suojattua vähemmistöä kohtaan. Näin ollen asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, eikä esitutkintaa aloiteta.

Lue myös: Valtakunnansyyttäjä epäilee Päivi Räsästä rikoksesta, poliisi ei – ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”

Kommentoi Facebookissa