Rakkauden vuoksi kirjoittaa vaikka kirjan

Samana päivänä Suomen ensi-iltansa saa peräti kaksi Amy Adamsin elokuvaa: Arrival ja Yön eläimet. (Kuva Universal Pictures International)

Samana päivänä Suomen ensi-iltansa saa peräti kaksi Amy Adamsin elokuvaa: Arrival ja Yön eläimet. (Kuva Universal Pictures International)

Yön eläimet on muotisuunnittelijana tunnetun Tom Fordin toinen elokuvaohjaus.

ELOKUVAT Yhdysvaltalainen Tom Ford toimi pitkään Guccin ja Yves Saint Laurentin muotisuunnittelijana ennen kuin lanseerasi omaa nimeään kantavan vaatemerkin vuonna 2006. Brändi saavutti nopeasti Hollywood-tähtien suosion: hiphop-moguli Jay Z on nimennyt jopa yhden kappaleistaan tämän mukaan.

Sen sijaan hieman vähemmälle huomiolle on saattanut jäädä se fakta, että Tom Ford tekee myös elokuvia. Hänen oman tuotantoyhtiönsä Fade to Blackin ensimmäinen produktio oli vuonna 2009 ilmestynyt A Single Man, jonka Ford myös ohjasi ja käsikirjoitti Christopher Isherwoodin novellin pohjalta.

Nyt ensi-iltansa saa Yön eläimet. Ford on jälleen vastuussa tuotannosta, ohjauksesta sekä käsikirjoituksesta, joka tällä kertaa perustuu Austin Wrightin kirjoittamaan tarinaan Tony and Susan (1993).

Tom Fordilla on silmää ruutujen asetteluihin. (Kuva Universal Pictures International)
Tom Fordilla on silmää ruutujen asetteluihin. (Kuva Universal Pictures International)

Los Angelesin taidepiireistä Texasin erämaahan

Yön eläimet kertoo taidegalleristi Susan Morrowsta (Amy Adams), jonka parisuhteesta miehensä Huttonin (Armie Hammer) rinnalla on kadonnut kaikki kipinä. Erään viikonlopun kynnyksellä Susan vastaanottaa paketin ex-mieheltään Edwardilta (Jake Gyllenhaal), johon hän ei ole pitänyt yhteyttä viimeiseen 19 vuoteen.

Paketin sisältä paljastuu kirja (Yön eläimet), joka on omistettu henkilökohtaisesti Susanille. Mitä enemmän sivuja Susan ahnehtii, sitä vankemmin hän muistaa takaumia vanhasta suhteestaan. Tarinaa kerrotaan kahdessa eri tasossa, myös kirjan tapahtumia sen lukutahdin mukaan kuvaten.

Susanin ja Edwardin suhteesta paljastuu uusia yksityiskohtia hitaasti. Selviää, että väkivaltainen ja surullinen kirja kertoo Edwardin katkerista tunteista entistä heilaansa kohtaan. Kaksi irrallista juonta menevät limittäin, muodostaen lopulta ison kokonaisuuden.

Persoonallinen kerrontatyyli, joka on siis vastaava myös lähdenovellissa, hurmaa jo kontrastillaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Texasiin, mistä myös Tom Ford on alkujaan kotoisin. Hullujen henkilöhahmojen ja erämaaolosuhteiden vastapainoksi elokuvan nykyhetki puolestaan tapahtuu Los Angelesin haukotuttavissa taidepiireissä.

Tom Ford elokuvan kulisseissa. (Kuva Universal Pictures International)
Tom Ford elokuvan kulisseissa. (Kuva Universal Pictures International)

Timanttinen näyttelijäkaarti

Ford jättää katsojille runsaasti varaa tulkintaan. Leffassa suurta osaa näyttelevä kirja vaikuttaa kaikessa synkkyydessään vertauskuvalliselta patoutumien purkamiselta, mutta miksei sen brutaalit tapahtumat voisi perustua myös Gyllenhaalin esittämän Edwardin omiin kokemuksiin. Erityisesti elokuvan loppuratkaisu jätetään yleisön muodostettavaksi.

Yön eläimet on tarina rakkaudesta ja siitä, miten herkästi sen voi menettää. Elokuvan molemmat päähenkilöt katuvat nuoruuden päätöksiään, toinen pelkuruuttaan ja toinen laiskuuttaan. On upeaa kuinka kirjava tunteiden joukko pystytään käymään läpi ilman, että päähenkilöt edes puhuvat toisilleen (takaumia lukuun ottamatta) kertaakaan.

Erityisen vakuuttavaa on leffan roolitus. Amy Adams ja Jake Gyllenhaal tunnetaan luotettavina, ehkä jopa hitusen aliarvostettuina näyttelijöinä, jotka kantavat tälläkin kertaa pääosansa moitteetta. Mutta sivuroolit!

Kansainvälisen läpimurron Kick-Ass -elokuvien päähenkilönä tehnyt Aaron Taylor-Johnson on täysin pitelemätön vaarallisena takahikiän junttina, samoin Michael Shannonia (mm. Man of Steelin General Zod) on vaikeaa tunnistaa poliisin roolissaan. Porukassa on mukana myös esimerkiksi Karl Glusman, joka tunnetaan Gaspar Noén kohuelokuvasta Love.

Yön eläimet (2016)

Nocturnal Animals

Ensi-ilta: 2.12.2016
Ikäraja: K16
Kesto: 117 min.
Käsikirjoitus: Tom Ford
Ohjaus: Tom Ford
Rooleissa: Jake Gyllenhaal, Amy Adams, Isla Fisher, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Laura Linney
Tuotanto: Fade to Black Productions / Focus Features / Universal Pictures
Tuotantomaa: USA

Kommentoi Facebookissa