Ranskassa presidentin puolue sai enemmistön parlamentissa – vaalien äänestysinto jäi heikoksi

Presidentti Emmanuel Macron sai parlamenttiin tarvitsemansa tuen, jotta lakiesitykset voidaan viedä läpi.

Presidentti Emmanuel Macron sai parlamenttiin tarvitsemansa tuen, jotta lakiesitykset voidaan viedä läpi. (Kuva AOP)

Emmanuel Macronin puolue sai 351 paikkaa, suurin osa uusista edustajista on naisia.

RANSKA Presidentti Emmanuel Macronin voittokulku jatkuu Ranskan vaaleissa, sunnuntaina oli vuorossa parlamenttivaalien toinen kierros. Puolueelle lupailtiin ensimmäisen kierroksen perusteella jopa kolmea neljäsosaa parlamenttipaikoista.

Ranskan vaalijärjestelmän mukaan toisella kierroksella ainoastaan vaalipiirin voittaja pääsee parlamenttiin, parlamenttipaikkaan riitti myös yli puolet äänistä jo ensimmäisellä kierroksella. Ilman perinteistä puoluetta ollut uusi presidentti tarvitsi omia kansanedustajia, jotta saisi lakiesityksensä läpi parlamentissa.

Tasavalta liikkeellä -niminen Macronin uusi puolue sai lopulta 351 paikkaa parlamentin alahuoneen 577 paikasta. Kun parlamenttipaikat on aikaisemmin miehitetty varttuneilla miehillä, on Macronin puolueen parlamenttiedustajista peräti 223 naisia.

Kansallisen rintaman Marine Le Pen sai vain kahdeksan paikkaa, mutta suurin häviäjä oli sosialistipuolue. Heidän yli 250-jäseninen ryhmänsä kutistui 29 parlamenttipaikkaan. Oikeistolaisten tasavaltalaisten uusi paikkaluku on 131.

Äänestysvilkkaus vaaleissa oli alhainen, vain alle 44 prosenttia, mutta se riitti jatkamaan Emmanuel Macronin voittomarssia. Monet äänestäjistä totesivat antaneensa äänensä vain presidentin puolesta, eivät välttämättä tietyn parlamenttiehdokkaan johdosta.

Kommentoi Facebookissa