RAY:n 50 miljoonasta syntyi riita – siirtääkö hallitus lasten lahjarahat vain taskusta toiseen?

Valtiosihteeri Paula Lehtomäki toimii valtioneuvoston juhlavuosihankkeen hallituksen puheenjohtajana.

Valtiosihteeri Paula Lehtomäki toimii valtioneuvoston juhlavuosihankkeen hallituksen puheenjohtajana. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen mukaan eduskunta ei lahjoita yhtään uutta euroa.

JUHLARAHASTO Pääministeri Juha Sipilä kertoi tiistaina, kuinka Suomeen synnytetään uusi taloustieteen huippuyksikkö Helsinki Graduate School of Economics. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, Suomen Pankki sekä opetus- ja kulttuuriministeriö tukevat yksikön perustamista ja sitoutuvat ilmoituksen mukaan ”Helsinki GSE:n toiminnan pitkäjänteiseen resursointiin”.

Hanke otettiin pääsääntöisesti hymistellen vastaan. Ainoastaan Professoriliiton Jouni Kivistö-Rahnasto oli varauksellinen hankkeen rahoituksen suhteen kommentoidessaan asiaa Ylelle.

– Näyttää siltä, että uutta rahaa ei olisi merkittävästi tulossa. Uhkana on, että jotkut muut tutkimusalat voivat jäädä ilman rahoitusta, jos rahoitus tapahtuu nykyisessä budjettikehyksessä.

Yhtä kauniilta kuulosti, kun julkisuuteen nousi tieto siitä, että eduskunta aikoo perustaa uuden suuren rahaston Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Rahaston alkupääomaksi on kaavailtu jopa 50 miljoonaa euroa ja se kohdistettaisiin lapsiin, nuoriin ja syrjäytymisen ehkäisyyn.

Särähdyksiä yhteiseen säveleen syntyi kun selvisi, että hallitus on päättänyt ottaa miljoonat Raha-automaattiyhdistyksen jäljiltä jääneistä jakamattomista 400 miljoonasta.

Rahaa vain taskusta toiseen

Kun RAY, Veikkaus ja Fintoto yhdistettiin vuoden alussa uudeksi Veikkaukseksi, samalla kirjattiin arpajaislakiin sanatarkasti näin:

”Nykyisten rahapeliyhteisöjen rahapelitoiminnasta kertyneet mahdolliset jakamatta jääneet tai rahastoidut varat käytetään siirtymäsäännösten mukaan arpajaislaissa säädettyihin käyttötarkoituksiin siten, että kunkin yhteisön osalta tuotto käytetään sen edunsaajaryhmien eduksi.”

RAY:lltä jäi jakamatonta tukirahaa ja nyt sillä aiotaan synnyttää juhlarahasto pääomittamalla jo 30 vuotta sitten perustettua ITLA – Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiötä, joka ei ole ollut aikaisemmin RAY:n edunsaaja.

– Rahaa siirretään taskusta toiseen. Yhtään uutta euroa sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ei tule. On selvää, että kukaan ei tästä päätöksestä joudu valtakunnanoikeuteen eli lain tulkinta venyy, mutta yhtä selvää on, että rahaa käytetään täysin vastoin sovittua, jyrähtää Vertti Kiukas, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääsihteeri.

SOSTE on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 200 sosiaali- ja terveysalan järjestöä. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt perustivat RAY:n 1930-luvulla.

Lahja annetaan toisten varoista

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovatkin hallituksen kanssa jyrkästi eri mieltä siitä, mitä rahoilla oli tarkoitus tehdä. He vetoavat tehtyyn sopimukseen.

– Nyt on vähän sellainen tunne, että eduskunta suunnittelee antavansa lahjan toisten varoista, pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta Pelastakaa lapset ry:stä puuskahtaa Ylen A-studiolle.

– Yhdentymisen yhteydessä on sovittu, että ne käytetään siihen, mihin ne on alun perin kerätty eli sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnan tukemiseen, Markkula-Kivisilta jatkaa.

Valtiosihteeri Paula Lehtomäki on ollut neuvotteluissa mukana, hän toimii valtioneuvoston juhlavuosihankkeen hallituksen puheenjohtajana. Lehtomäki sanoo, että hänen käsityksensä on erilainen.

– Sosiaali- ja terveysministeriö jakaa ne 10 vuoden aikana terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen, joten lasten ja perheiden hyvinvointi on aivan käyttötarkoituksen mukaista, Lehtomäki vastaa.

Vertti Kiukaan mielestä toiminta ei ole satavuotisjuhlapäätöksen arvon mukaista. Hän toivoo, että kaikki eduskuntaryhmät selkeäsanaisesti irtisanoutuvat hankkeesta. Eduskunnan Suomi 100 -juhlaistunto pidetään 5. joulukuuta 2017, jolloin uudesta rahastosta päätetään.

Kommentoi Facebookissa