Sääprofeetat ennustavat viileää ja myrskyistä kesää – suvi näyttää kaikki luonnon oikut

Villapaita ja kumisaappaat kannattaa pitää käden ulottuvilla, sillä poutakelit tulevat ja menevät sääprofeettojen mukaan.

Villapaita ja kumisaappaat kannattaa pitää käden ulottuvilla, sillä poutakelit tulevat ja menevät sääprofeettojen mukaan. (Kuva Fotolia)

Kauniit lomasäät ovat Pohjanmaan tietäjien mukaan harvassa ja lyhytkestoisia.

SÄÄTILA Kyrönjoen varressa asuva sääguru Juhani Luoma, 82, katselee matalaa vedenpintaa ja huokaa syvään. Vesirajan alhaisuus on merkki myöhäisestä kesästä.

– Ei hyvältä näytä! Vähäiset jäät ovat sulaneet paikalleen, joten tämä merkitsee joko heinäaikaan tai syksyyn ajoittuvaa vedenpinnan nousua. Kuten vanha kansa sanoo; jos joki ei hae rantajäitä keväästä, niin luonto hakee ne loppukesästä. Kesä ei voi tulla myöskään matalaan veteen, säämies Luoma luonnehtii.

Isonkyrön kuuluisa sääprofeetta tunnetaan Pohjanmaalla tietävänä miehenä. Monet paikalliset ovat tottuneet luottamaan Luoman ennustuksiin. Ei ole mitenkään harvinaista, että kotikutoinen sääguru pysäytetään kassajonossa ja tiedustellaan parasta aikaa kevätkylvöille.

– Kerran eräs emäntä soitti ja kysyi varovaisesti, että uskaltaisikohan sitä isäntää säiden puolesta hieman kiiruhtaa heinätöihin. Rohkaisin naista ja lupasin poutaa. Seuraavalla viikolla tuli postista nätti kortti ja kutsu täytekakkukahville, säämies kertoo naureskellen.

Maanviljelijänä ja sahurina elämäntyönsä tehnyt Juhani Luoma sanoo tehneensä ensimmäiset sääennustuksensa jo nuorena.

– Muistan pikkupoikana seuranneeni luontoa ja sen vaikutusta sääilmiöihin.

Isokyröläinen Juhani Luoma käyttää ennustamisessa hyödykseen myös luonnon merkkejä. – Ympäristö kertoo paljon, mutta vesi vielä enemmän. Kyrönjoki paljastaa herkästi tulevan päivän sään.
Isokyröläinen Juhani Luoma käyttää ennustamisessa hyödykseen myös luonnon merkkejä. – Ympäristö kertoo paljon, mutta vesi vielä enemmän. Kyrönjoki paljastaa herkästi tulevan päivän sään. (Kuva Anne Anttila)

Kaiken nähneet kiviseinät

Kaikki alkoi kuitenkin kotikylän vanhasta kirkosta.

– Istuin pitkiä aikoja puupenkillä ja seurasin kiviseinässä tapahtuvia värimuutoksia. Pian huomasin, että kivien harmaantuminen toi mukanaan sään vaihteluita, Luoma taustoittaa.

Vaikka vanhan kirkon kaiken nähneet kiviseinät kertoivat kaiken tarpeellisen, niin uteliaisuus ajoi Luoman tulkitsemaan säätä myös astetta laajemmin. Mukaan tulivat luonnonmerkit ja taivaankappaleet.

– Ryhdyin merkitsemään satelliittien lentoratoja ja -aikoja ylös. Kehitin täysin omanlaiseni systeemin. Luonnonmerkeistä tärkeimmiksi ovat nousseet pilvet ja niiden muoto sekä veden värähtelyt ja luonnon eri tuoksut. Olen oppinut erottamaan melun keskeltä myös luonnon kantamia ääniä, joilla on oma merkityksensä säiden muutoksiin.

Esimerkkinä sääguru Luoma kertoo Kyrönjoen varteen kantautuva junan ääni.

– Jos ääni erottuu selvästi, niin kolme vuorokautta myöhemmin tulee sade.

Myös auringonlaskuja ja -nousuja isokyröläinen sääprofeetta seuraa tarkasti.

– Jos auringon laskiessa taivas punottaa, tulee pitkä kuivuus ja tuulinen ilma. Jos vastaavasti aurinko nousee kirkkaana, mutta näyttää suurelta ja vaalealta, niin edessä on sade.

Surviaiset takuuvarmoja ennustajia

Säämies Luoma hakee ”sääpajastaan” tärkeimmät työvälineensä eli almanakan, muistiinpanovälineet ja kiikarin.

– Loppu on aisteista kiinni. Sään ennustaminen on vuosien saatossa kuitenkin hankaloitunut. Luonnossa tapahtuvat muutokset ovat nopeita ja täysin arvaamattomia. Rohkenen väittää, että maapallo on kallistunut. Tämä näkyy ennen kaikkea siinä, että vuodenajat ovat siirtyneet eteenpäin. Kevät alkaa myöhemmin ja kesä jatkuu pitkälle syksyyn, Luoma selvittää.

Menneen talven ja kuluneen kevään Luoma sanoo olleen hyvän esimerkin poikkeuksellisista sääolosuhteista.

– Takana on suoraan sanoen outo talvi. Leuto, lumeton ja levoton kuvailevat parhaiten kyseistä vuodenaikaa.

Juhani Luoma ennustaa säätä myös taivaankappaleiden avulla. – Jos taivaankappaleiden merkkejä esiintyy kuukauden aikana paljon, niin sää on epävakaista.
Juhani Luoma ennustaa säätä myös taivaankappaleiden avulla. – Jos taivaankappaleiden merkkejä esiintyy kuukauden aikana paljon, niin sää on epävakaista. (Kuva Anne Anttila)

Vapulle ajoittunut takatalvi oli pohjalaisen säägurun mukaan kuitenkin odotettavissa.

– Surviaiset ovat takuuvarmoja ennustajia. Jos nämä luonnonötökät survovat itsensä näkyviin, niin odotettavissa on vielä pakkasta ja lunta.

Vaikka säätyyppi on muuttunut, niin itseoppineen säämiehen mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan paljon puhuttu kasvihuoneilmiö.

– Vuosittainen keskilämpötila pysyy aina samana. Poikkeus on vain siinä, ettei meillä ole enää selkeästi kalenterikuukausiin sidottuja vuodenaikoja.

Kevään kylmyys ja kesän tauoton viileys hallaöineen rokottavat säägurun mukaan myös tulevan syksyn marjasatoa. Vain rannikolla ja saaristoissa on mahdollisuus edes jonkinlaiseen marjasatoon.

– Siitä tulee kauttaaltaan huono. Kylmyys ja rankkasateet verottavat myös tulevan syksyn viljasatoa. Kaikesta huolimatta kesästä löytyy myös hyvää; suvesta ei tule säiden puolesta ainakaan tylsä ja kolea kesä on omalla tavallaan myös vanhusystävällinen.

Erikoisten ilmiöiden kesä

Luoman mukaan kevät on kylmä, pitkä ja myrskyisä. Myös kesän säätä Pohjanmaan sääprofeetta luonnehtii epävakaiseksi ja yllätykselliseksi. Kesän säät sopivat vaihtelunhaluisille.

– Säätyyppi vaihtelee nopeasti. Aamulla yhtä, päivällä aivan toista ja illalla vielä kolmatta eri säätyyppiä. Viileää, sateista ja tuulensekaista poutaa. Väliin mahtuu 2–3 päivän aurinkoisia jaksoja, mutta sitten taas rytisee. Näistä on tehty tulevan kesän sää, sääguru Luoma kiteyttää.

Bikinit saa isokyröläisen säämiehen mukaan jättää suosiolla laatikon pohjalle. Tilalle sen sijaan on syytä ottaa vahvempaa vaatetusta ja ennen kaikkea kumisaappaat. Niin ikään juhannuksen sää näyttää Luoman mukaan kylmältä, mutta vähälumiselta.

– Juhannuksen alla on pieni lämpöaalto, mutta keskikesän juhlaa vietetään viileässä myrskysäässä. Ja samaan hengenvetoon alkaa myös viileä jakso, joka pitää sisällään myös pari kovemman luokan myrskyä, säämies Luoma kuvailee.

Kauniit lomasäät ovat pohjalaisennustajan mukaan harvassa ja lyhytkestoisia.

– Heinäkuun alussa näyttäisi olevan kymmenen päivän lämmin jakso, mutta sitten tapahtuu jälleen raju käänne. Tuulet kääntyvät pohjoiseen ja voimistuvat myrskylukemiin. Elokuun alkuun mahtuu sen sijaan muutama mukava ja kohtalaisen lämminkin päivä, mutta 10.8 on sadetta ja hallanvaara.

Vaikka kauniit kelit eivät tulevana suvena hellisikään, niin eivät ihmisiä kiusaa myöskään hyttyset.

– Luvassa on vähäsääskinen kesä, sillä itikat ovat jäätyneet

Sääprofeetta Yrjö Nieminen käyttää säiden ennustamiseen luonnon eri elementtejä, muurahaisista pikkulintuihin.
Sääprofeetta Yrjö Nieminen käyttää säiden ennustamiseen luonnon eri elementtejä, muurahaisista pikkulintuihin. (Kuva Anne Anttila)

Myrskyt poikkeuksellisen kovia

Kauhajokelainen Yrjö Nieminen luottaa puolestaan muurahaisiin ja ennustaa tulevan kesän olevan profeettatoverinsa tavoin poikkeuksellisen epävakaisen.

– Nyt ei käy auringonpalvojia kateeksi, sillä hellepäivät jäävät tämän suven osalta väliin. Tilalla on kylmää, sadetta ja poikkeuksellisen kovia myrskyjä, sääprofeetta Nieminen kiteyttää.

Säämies Nieminen ennustaa kesäkuun alkavan sateilla, mutta 15. päivän aikoihin tulee muutaman päivän lämmin jakso.

– Myös juhannus on epävakainen ja keskikesän juhlien jälkeen alkaa jälleen pidempi sadejakso. Sateet ovat rankkoja ja saavat aikaiseksi jopa tulvia. Myös pitkin kesää esiintyvät myrskyt ovat luonteeltaan poikkeuksellisen tuhoisia.

Yleiseksi lomakuukaudeksi luonnehdittu heinäkuukin vaatii Yrjö Niemisen mukaan monen lajin varustusta.

– Villapaita ja kumisaappaat kannattaa pitää käden ulottuvilla, sillä poutakelit tulevat ja menevät. Pisimmillään lämmin kausi kestää vain muutaman päivän ja ajoittuu heinäkuun loppuun.

Vanhan kansan sääprofeettana tunnettu Yrjö Nieminen, 86, sanoo käyttävänsä säiden ennustamisessa hyödykseen luonnon eri elementtejä.

– Muurahaiset ovat ennustamisen mestareita. Näin keväällä, kun muurahaiset tulevat pesän päälle lämmittelemään, pistän tikun keskelle kekoa. Jos murkut nousevat tikulle, niin luvassa on sadetta. Ja mitä korkeammalle muurahaiset nousevat, niin sitä rajuimpina sateet tulevat, säämies Nieminen kuvailee.

Kauhajoen sääprofeetta sanoo myös pikkulintujen olevan hyviä säiden ennustajia.

– Jos lintulaudalle tulee kerralla iso parvi pikkulintuja, jotka vain syövät ja lähtevät, niin tiedossa on joko vesisadetta tai kylmä kausi. Jälleen näyttää lintulaudalla olevan kävijöitä.

Seinään kiinnitetty pajunoksa on Niemisen mukaan takuuvarma säämittari. – Kun kärki osoittaa alaspäin, tulee sade.
Seinään kiinnitetty pajunoksa on Niemisen mukaan takuuvarma säämittari. – Kun kärki osoittaa alaspäin, tulee sade. (Kuva Anne Anttila)

Sääprofeetta Juhani Luoman kesäsää

Kesäkuu

1.–2. Selkeää ja lämmintä

3.–5. Kylmää

6.–7. Poutaa

8.–9. Sateista

10.–12. Poutaa ja lämmintä

13.–15. Viileää ja kylmää

16.–17. Selkeää

18.–19. Sateista

20.–21. Lämmintä ja myrskyisää

22.–23. Kylmää

24. Myrskyä

25. Selkeää

26. Sateista

27.–29. Lämmintä ja myrskyisää

30. Kylmää

 

Heinäkuu

1.–2. Viileää ja kylmää

3.–5. Selkeää

6.–7. Sadetta

8.–9. Lämmintä

10.–11. Kylmää

12. Viileä jakso alkaa

13.–14. Selkeää ja kirkasta

15.–17. Sadetta

18.–20. Viileää

21.–22. Selkeää

23.–24. Sadetta ja myrskyisää

25.–26. Lämmintä

27.–31. Kylmää, tuulta ja myrskyä

Kommentoi Facebookissa