Sääprofeetta ennustaa vanhan ajan talvea – ”Nyt tulee lunta ja kunnon paukkupakkaset”

Unto Riihiluoma on saavuttanut kansansääennustajien SM-kisoissa niin voittoja kuin lukuisia muitakin palkintosijoja.

Unto Riihiluoma on saavuttanut kansansääennustajien SM-kisoissa niin voittoja kuin lukuisia muitakin palkintosijoja. (Kuva Anne Anttila)

Unto Riihiluoman mukaan talvesta tulee kova, mutta hyvällä tavalla ikimuistoinen.

SÄÄTILA Isojokelainen sääprofeetta Unto Riihiluoma sanoo luonnossa olevan nyt sellaiset ennusmerkit, että tulevasta talvesta tulee kylmin ja lumisin miesmuistiin.

– Pihlajanmarjoja on nyt poikkeuksellisen paljon, joten nyt jos koskaan kannattaa harkita suksikauppaan menoa ja villasukkavaraston täydennystä. Tulevasta talvesta tulee todella runsasluminen kautta Suomen.

Ensilumen kohdaksi Riihiluoma on merkinnyt päivyriinsä lokakuun 3. päivän.

– Mikkelinpäivänä maa saa valkoisen lumipeitteen eteläistä Suomea myöten. Pysyvää se ei ole, mutta kestää ainakin sen verran, että kuvan ehtii ottamaan, Riihiluoma veistelee tunnettuun tyyliinsä.

Jouluksi rekikelit

Ja koska kesä oli poikkeuksellinen ja yllätti superhelteellään myös kokeneet säätieteilijät, niin samanlainen talvikin on Riihiluoman ennusteen mukaan tulossa.

– Loppusyksystä on luvassa vielä kunnon vesisateita ja reipasta tuulta, joista osa saattaa yltää kunnon myrskyksikin. Talvi tulee kuitenkin kertarysäyksellä eli autoilijoiden on nyt syytä varautua nopeisiin liikkeisiin myös renkaiden vaihtoa ajatellen, sääprofeetta muistuttaa.

Jouluksi Unto Riihiluoma povaa reipasta pakkasta ja rekikelejä.

– Nyt ei tarvitse lähteä Lappiin ainakaan lumen perässä. Suomalaiset saavat jokaista maakuntaa myöten valkoisen joulun. Kaupan päälle tulee vielä kunnon paukkupakkaset. Pohjoisempana elohopea saattaa laskea jopa lähemmäs neljääkymmentä, mutta lähempänä kolmeakymmentä pakkasastetta ollaan isossa osassa maata.

Hanget korkeat nietokset

Kipakka pakkassää jatkuu Riihiluoman ennusteen mukaan vielä koko tammikuun ajan.

– Helmikuussa säätyyppi muuttuu lempeämmäksi ja lumipeite saa lisää vahvuutta. Ennusteen mukaan luvassa on kuitenkin kunnon lumimyrskyjä, sillä sakeaa sadetta vauhdittavat kipakat myrskytuulet. Autoilijoiden kannattaa harkita tarkkaan liikenteeseen lähtöä, sillä hurjimmillaan lunta voi tippua lyhyen ajan sisään puoli metriä. Ja jopa ylikin.

Sääprofeetan ennusteen mukaan tulevan talven kelit suosivat talvi-ihmisiä ja niitä, jotka rakastavat korkeita nietoksia ja kengän alla narskuvaa pakkaslunta.

– Lopputalvikin mennään lumipyryn ja pakkasten vuorovetoa. Maaliskuussa nautitaan kuitenkin erinomaisista hiihto- ja potkukelkkakeleistä. Toki puurovetoinen kelkka toimii kovillakin pakkasilla, mutta nyt jos koskaan kannattaa opetella myös oikeaoppinen talvipukeutuminen. Nuorisolle vinkiksi, että nilkat piiloon ja villasukat käyttöön. Tästä talvesta tulee nyt kova, mutta hyvällä tavalla myös ikimuistoinen.

Lue myös: Ilmastonmuutospaneelin raportti: – ”Vahinkoa aiheuttavien sääilmiöiden todennäköisyys on kasvanut”

Kommentoi Facebookissa