Sääprofeetta lupaa talvelle märkää kärrykeliä – ”Joulusta tulee lauha ja lumeton”

Yrjö Nieminen ennustaa tulevana talvena tulevan enemmän vettä kuin lunta. – Syksyinen säätyyppi jatkuu alkuvuoteen saakka.

Yrjö Nieminen kertoo tulevana talvena tulevan enemmän vettä kuin lunta. – Syksyinen säätyyppi jatkuu alkuvuoteen saakka. (Kuva Anne Anttila)

Kauhajokelainen Yrjö Nieminen ennustaa ensilumen tulevan loka-marraskuun vaihteessa.

SÄÄTILA Tunnettu ja ansioitunut sääprofeetta Yrjö Nieminen ennustaa tulevasta talvesta edellisvuoden kaltaista.

– Sataa, sulaa ja rapa roiskuu. Talvesta on tulossa märkä ja vähäluminen. Käytännössä pysyvää lunta ei tule ollenkaan. Lumiraja nousee koko ajan ylemmäksi, joten vain Lapista löytyy valkoinen maa ja hiihtokelit, sääprofeetta ennustaa.

Muurahaisten liikehdinnästä säätä ennustava Nieminen sanoo ensilumen tulevan maahan loka-marraskuun vaihteessa, mutta viimeistään marraskuun 5. päivänä.

– Siitä kannattaa ottaa pikaisesti ilo irti, sillä se sulaa lähes saman tien pois. Alkutalvi näyttää muutenkin edellisvuoden kaltaiselta eli tavattoman märältä. Kumisaappaat ovat tämän päivän talvijalkineet ja Oulun korkeudelle saakka voi sukset vaihtaa suosiolla rullaluistimiin.

Vanhan kansan sääprofeettana tunnettu Yrjö Nieminen, 86, sanoo käyttävänsä säiden ennustamisessa hyödykseen luonnon eri elementtejä.
Vanhan kansan sääprofeettana tunnettu Yrjö Nieminen, 86, sanoo käyttävänsä säiden ennustamisessa hyödykseen luonnon eri elementtejä. (Kuva Anne Anttila)

Pimeä ja märkä syksy saa Niemisen mukaan jatkumoa jouluun saakka.

– Marraskuussa on luvassa pakkasta, mutta sää vaihtelee nopeasti. Säätyyppi saattaa muuttua muutaman tunnin sisällä täysin päinvastaiseksi. Tämä tietää erityisesti tiellä liikkujille haasteellisia olosuhteita.

Joulukuussakin sataa sääprofeetan mukaan puhdasta vettä ja itse joulu on Lappia lukuun ottamatta lauha ja lumeton.

– Märkää kärrykeliä jatkuu ensi vuoden puolelle saakka. Sateet ovat olomuodosta riippumatta kuitenkin runsaita. Kun sataa, niin sitä tulee sitten kunnolla, Nieminen sanoo.

Muurahaisten levottomuus viestii pohjalaisprofeetan mukaan levottomuutta myös sääolosuhteissa.

– Nopeatempoisuus kuvaa parhaiten tämän päivän säätä. Lämpöasteiden rajut vaihtelut, tuuli ja sateiden runsaus ovat myös tulevan talven ilmiöitä.

Loppusyksyä Nieminen kuvailee sateiseksi, mutta joukkoon mahtuu myös aurinkoa.

– Luvassa on muutamia jopa kohtalaisen lämpöisiä päiviä. Käytännössä kaikki laahaa kuukauden myöhässä, puolukoiden kypsymisestä lähtien.

Kommentoi Facebookissa