Saksan vaaleissa Angela Merkelille laimea torjuntavoitto – äärioikeistopuolue nousi liittopäiville

Angela Merkelin jatkolle liittokanslerina ei käytännössä ole vaihtoehtoa.

Angela Merkelin jatkolle liittokanslerina ei käytännössä ole vaihtoehtoa. (Kuva AOP)

Hallitusvaihtoehdoksi on uumoiltu puolueiden tunnusvärien mukaan nimetty Jamaika-koalitio.

LIITTOPÄIVÄVAALIT Sunnuntaina käydyissä Saksan liittopäivävaalien ääntenlaskennassa on nyt varmistunut, että Angela Merkelin johtama kristillisdemokraatit säilyy maan suurimpana puolueena 33 prosentin äänisaaliilla. CDU:n ja sen sisarpuolueen CSU:n kannatus putosi kuitenkin 8,5 prosenttiyksikköä edellisistä vaaleista.

Tulos on puolueen historiassa kaikkien aikojen toiseksi huonoin. Vuonna 1949 puolue sai äänistä 31 prosenttia. Suurimmillaan puolueen kannatus oli vuonna 1957, jolloin sen saama kannatus oli yli 50 prosenttia. Angela Merkelin jatkolle liittokanslerina ei käytännössä kuitenkaan ole vaihtoehtoa.

Hallituskumppani sosialidemokraatit säilytti kakkospaikkansa 20,5 prosentin ääniosuudella, mutta kolmanneksi kohosi vuonna 2013 perustettu oikeistolainen ja maahanmuuttokriittinen AfD, joka nousi liittopäiville 12,6 prosentin äänisaaliilla.

Hallitukseen puolueella ei ole mahdollisuuksia, mutta se tulee saamaan tärkeäksi katsottuja valiokuntapaikkoja. Pienemmistä puolueista vapaiden demokraattien FDP sai 10,7 prosentin kannatuksen, vihreät 9 prosenttia ja vasemmistolainen Linke 8,9 prosentin ääniosuuden.

Sosiaalidemokraattien todennäköisesti siirtyessä syrjään hallitusvastuusta, vaihtoehdoksi on uumoiltu puolueiden tunnusvärien mukaan niin sanotuksi Jamaika-ryhmäksi kutsuttu kristillisdemokraattien, FDP:n ja vihreiden koalitio.

Kommentoi Facebookissa