MATKAILU Siikajoen kylän kirkon ympärillä käytiin 18.4.1808 yksi Suomen sodan (1808–1809) maineikkaimmista taisteluista. Ruotsi-Suomen ja Venäjän välille syttynyt sota oli alkanut suomalaisten nopealla perääntymisellä ilman taistelukosketuksia. Siikajoen taistelu oli ensimmäinen suurempi taistelu venäläisten ja ruotsalais-suomalaisten välillä.
Ensimmäiset kahakat joukkojen välillä käytiin Pyhäjoen Yppärissä, mutta varsinainen taistelu syttyi Siikajoella, kun venäläiset osastot saavuttivat Ruotsi-Suomen armeijan perääntyvät osastot ennen joen ylitystä. Lähinnä suomalaisista sotilaista koostunutta 2 000 miehen vahvuista osastoa johti suomalaissyntyinen kenraali Carl Johan Adlercreutz.
Esikuntapäällikkönä toiminut Adlercreutz päätti aloittaa viivytystaistelun. Etuasemaksi valittiin Siikajoen vanhan uoman pohjoisranta. Kaksi pataljoonaa asettui molemmin puolin silloista Raahe-Siikajoki -maantietä. Adlercreutz lähetti perääntyville joukoille sanan palata takaisin ja määräsi perustamaan pääaseman Siikajoen pohjoisrannalle.

Venäläiset hyökkäsivät, mutta suomalaiset pitivät tiukasti kiinni asemastaan. Kun venäläiset saivat lisäjoukkoja ja suomalaiset väsyivät, joutuivat suomalaiset perääntymään Siikajoen yli. Venäläiset yrittivät saartaa suomalaiset.
Taistelun jatkuessa Adlercreutz kuitenkin havaitsi, että venäläisten ryhmitys oli heikentynyt keskustastaan ja hän antoi hyökkäyskäskyn, Kirkonmäen jälkeen vallattiin pappila ja sen lähiseutu. Illalla suomalaiset ajoivat venäläisiä takaa noin viiden kilometrin päähän kirkonmäeltä.
Venäläisiä arvioidaan olleen taistelussa noin 4 000 ja suomalaisia 2 000. Siikajoella kuoli, haavoittui tai joutui vangituksi 211 suomalaissotilasta ja venäläisiä 387. Kaatuneita on haudattu tapulirakennuksen viereen.
Taisteluiden jälkiä on löydettävissä vielä tänäkin päivänä, läheisestä perunapellosta on vuosien varrella kerätty vanhoja rautakuulia ja kolikoita. Laajalta taistelualueelta on löytämättä vielä suuri määrä sodanaikaista rautaromua.
Siikajoella ja myöhemmin Revonlahdella saavutettujen voittojen jälkeen sota sai uuden käänteen. Suomalaiset aloittivat hyökkäysvaiheen ja etenivät kesän 1808 aikana syvälle Savoon ja Etelä-Pohjanmaalle.
- Lähde Siikajoen kotiseutupolku
Kommentoi Facebookissa