Sisunautti Tim Kopra Suomeen – “Vaimoni lähetti Maasta lempiruokiani avaruusasemalle”

Astronautti Tim Kopra avaruuskävelyllä Kansainvälisen avaruusaseman ulkopuolella.

Astronautti Tim Kopra avaruuskävelyllä Kansainvälisen avaruusaseman ulkopuolella. (Kuva NASA)

Astronautti kertoo viimeisimmästä avaruusmatkastaan ja siellä tehdyistä tutkimuksista.

TIEDE Suomalaissukuinen astronautti Timothy Kopra saapuu Suomeen ensi tiistaina. Mukana tiedekeskus Heurekassa on myös hänen vaimonsa Dawn Kopra. Koprat tulevat Suomeen nyt kolmannen kerran, viimeksi Tim Kopra vieraili Heurekassa vuonna 2010. Hänen isoisänsä oli kotoisin Karjalan Valkjärveltä ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910.

– Meillä on aiemmilta reissuiltamme paljon hyviä muistoja mukavista suomalaisista ihmisistä ja kulttuurista. Minulle on ollut myös todella tärkeää tutustua suomalaisiin sukulaisiini, sisunautiksi nimetty Kopra sanoo.

Ensi viikolla Kopra tapaa tiedekeskuksessa Heurekan kävijöitä ja koululaisia. Hän kertoo yleisölle muun muassa viimeisimmästä avaruusmatkastaan ja siellä tehdyistä tutkimuksista, jotka liittyvät suunnitteilla olevaan Marsin-matkaan.

Kopra vietti Kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla kuusi kuukautta vuonna 2016 ja kolme kuukautta vuonna 2009, eli yhteensä 244 päivää. Puolen vuoden mittainen avaruusmatka voi tuntua hurjalta sekä astronautista että hänen perheestään. Vaikka Maan ja avaruusaseman välinen matka on pitkä, nykyteknologialla yhteydenpito on onneksi helppoa – ikävän iskiessä yhteyttä läheisiin voi ottaa satelliitin kautta. Lisäksi Tim Kopra twiittaili avaruusasemalta ahkerasti.

Konkreettinen yhteys Maahan olivat säännöllisesti avaruusasemalla käyneet rahtialukset, jotka toivat tarviketäydennyksiä miehistölle ja kuljettivat samalla jätteitä pois. Rahtialusten saapuminen oli miehistölle aina yhtä jännittävää.

– Vaimoni lähetti minulle avaruusasemalle rahtialusten kyydissä pieniä paketteja, joissa oli viestejä ja terveisiä Maasta sekä lempiruokiani.

Kuuden kuukauden mittaisella matkalla avaruusaseman miehistö tutki erityisesti sitä, miten pitkäaikainen oleskelu avaruudessa vaikuttaa ihmiseen. Astronautit tekivät tuona aikana yli 250 tieteellistä koetta, joilla pyrittiin selvittämään esimerkiksi painottomuuden vaikutuksia ihmiskehoon.

– Kaikkein kiinnostavimmat kokeet liittyivät omaan fysiologiaamme. Seurasimme esimerkiksi lihaksiston, silmien sekä sydämen ja verisuoniston tilaa ultraäänitutkimuksin.

Avaruusasemalla tehdyt tutkimukset liittyvät NASA:n suunnittelemaan Marsin-matkaan, joka aiotaan toteuttaa 2030-luvulla. NASA rekrytoi jo nyt astronautteja tulevalle avaruuslennolle.

Yleisötapahtuman tiistaina 9.5. järjestävät yhteistyössä tiedekeskus Heureka ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Liput ovat myynnissä täällä. Keskiviikkona 10.5. Tim ja Dawn Kopra tapaavat Heurekassa koululaisia, tapahtumasta löydät lisätietoa tästä.

Kommentoi Facebookissa