Suojelupoliisin katsaus – ”Suomeen kohdistuva vakoilu jatkuu aktiivisena”

Suojelupoliisi arvioi, että terrorismin uhka säilyy lyhyellä aikavälillä tasolla kaksi eli kohonnut.

Suojelupoliisi arvioi, että terrorismin uhka säilyy lyhyellä aikavälillä tasolla kaksi eli kohonnut. (Kuva AOP)

Useat ulkomaiset tiedustelupalvelut toimivat aktiivisesti Suomen maaperällä.

TURVALLISUUS Suojelupoliisin arvion mukaan Suomeen kohdistuva vieraiden valtioiden tiedustelu jatkuu aktiivisena lähivuodet. Suojelupoliisi arvioi uudessa kansallisen turvallisuuden katsauksessaan myös, että laittoman tiedustelun torjuminen muuttuu yhä vaikeammaksi. Syynä siihen on muun muassa tekniikan kehitys.

Suojelupoliisi on laatinut uudesta kansallisen turvallisuuden katsauksestaan myös julkisen version. Katsauksessa tarkastellaan Suojelupoliisin toimialaan kuuluvia ilmiöitä ja arvioidaan niiden kehitystä. Katsauksen mukaan Suomeen ja suomalaisiin kohdistuva vieraiden valtioiden tiedustelu jatkuu aktiivisena lähivuodet.

– Useat ulkomaiset tiedustelupalvelut toimivat aktiivisesti Suomen maaperällä. Lisäksi Suomeen kohdistuu koko ajan kybervakoilua. Tekniikan nopea kehitys vaikeuttaa vakoilun torjumista, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo.

Suojelupoliisi arvioi, että terrorismin uhka säilyy lyhyellä aikavälillä tasolla kaksi eli kohonnut. On todennäköistä, että Suomessa toimivien terrorismia tukevien verkostojen tavoitteena on radikalisoida ja värvätä lisää kannattajia.

Myös Suomeen kohdistuva hybridivaikuttaminen on aktiivista. Katsauksessa ennakoidaan, että valtiollisten toimijoiden valmius käyttää voimakkaitakin vaikuttamiskeinoja säilyy korkeana.

  • Lue Kansallisen turvallisuuden katsaus kokonaisuudessaan tästä

Lue myös: Perustuslain muutos hyväksyttiin äänin 13–178 kiireelliseksi – tiedustelulait voimaan ehkä jo ensi vuonna

Kommentoi Facebookissa