Suomalaisilla työpaikoilla piilee keuhkosyöpävaara – radonia ei havaitse ilman mittauksia

Radonia on mahdoton havaita ilman asianmukaisia radonmittauksia.

Radonia on mahdoton havaita ilman asianmukaisia radonmittauksia. (Kuva Suomen radonhallinta)

Korkeita radonpitoisuuksia on todettu julkisissa tiloissa sekä työpaikoilla.

TERVEYS Tuhannet ihmiset altistuvat viranomaisten määrittämille radonin enimmäispitoisuuksille. Korkeita radonpitoisuuksia havaittu talvikauden radonmittauksissa kouluissa, päiväkodeissa, julkisissa tiloissa sekä työpaikoilla.

Korkeita radonpitoisuuksia on löytynyt myös rakennuksista, jotka sijaitsevat aiemmin riskittömiksi luokitelluilla alueilla. Haitallista altistusta syntyy kaikkialla, jossa radonpitoisuudet ovat yli raja-arvojen.

– Viranomaisvalvonta on puutteellista toimintaa tässä ihmisten terveyden kannalta merkityksellisessä asiassa, varsinkin kun mittauksiin velvoittava laki on ollut voimassa työpaikoille jo liki 20 vuotta, kummeksuu fil. lis. Martti Romu Suomen radonhallinta Oy:stä

Hajuton, mauton ja väritön radonkaasu muodostaa Suomessa merkittävän uhan kansanterveydelle. Arviolta 300 ihmistä saa maassamme vuosittain keuhkosyövän seurauksena pitkäaikaiselle altistumiselle sisäilman radonille.

Huhtikuussa uutisoitiin, että lakisääteisistä radonmittauksista on suoritettu vasta noin 25 prosenttia. Tieto yllätti valvontaviranomaiset.

– Valvontaviranomaisten suuri työkuorma ja suunnitelmallisuuden puute on ollut syy nykytilanteeseen. Tilanteeseen tarvitaan nyt todellinen ryhtiliike, jonka tulee lähteä säteilyturvakeskukselta, sanoo puolestaan Jarkko Ruokonen Suomen radonhallinnasta.

Säteilyturvakeskus toimii sosiaali- ja terveysministeriön valtuuttamana tahona Suomessa radonvalvonnassa.  EU edellyttää jäsenvaltioiltaan radonin aiheuttamien haittojen vähentämiseksi kansallista toimintasuunnitelmaa, joka tulee olla kansallisessa lainsäädännössä helmikuussa 2018.

Radonia on mahdoton havaita ilman asianmukaisia radonmittauksia.

Kommentoi Facebookissa